Wyszukiwarka

Wyszukiwarka

Kalendarium

Poniedziałek, 2021-03-22

Imieniny: Bogusława, Jagody

Statystyki

  • Odwiedziło nas: 611754
  • Do końca roku: 284 dni
  • Do wakacji: 95 dni


Jesteś tutaj: Start / KĄCIK RODZICA / JADŁOSPIS

JADŁOSPIS


     

Potrawy są przygotowywane zgodnie z systemem HACCP

Przedszkole Integracyjne nr 5  zastrzega sobie zmiany w jadłospisie.

Od dnia 1 września 2015 r. jadłospisy sporzadzane są w oparciu o wymagania zamieszczone w załączniku nr 2 do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oswiaty oraz wymagań , jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

  


 

 

 

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
(Instytutu Żywności i Żywienia 2009)


1. Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie.

2. Bądź codziennie aktywny fizycznie - ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę.

3. Źródłem energii w twojej diecie powinny być głównie produkty znajdujące się w podstawie piramidy (na dole).

4. Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery.

5. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy – mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych.

6. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce.

7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych.

8. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów.

9. Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę.

10. Pij codziennie odpowiednią ilość wody.

 

POSIŁKI W PRZEDSZKOLU

 śniadanie - godz. 8.00

 drugie śniadanie - godz. 10.00

 obiad - godz. 12.00

 podwieczorek - 14.00

 

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związki z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W NASZYCH POSIŁKACH:

 

  1. Zboża zawierające gluten

  2. Skorupiaki i produkty pochodne

  3. Jaja i produkty pochodne

  4. Ryby i produkty pochodne

  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

  6. Soja i produkty pochodne

  7. Mleko i produkty pochodne

  8. Orzechy

  9. Seler i produkty pochodne

 10. Gorczyca i produkty pochodne

 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

 12. Dwutlenek siarki

 13. Łubin

 14. Mięczaki 

 

 Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów:

glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

 

 

 


 

 

Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie i prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci.

W naszym przedszkolu zapewniamy dzieciom smaczne i zdrowe posiłki. Podajemy dzieciom pokarmy zawierające najwyższe wartości odżywcze. Uwzględniamy indywidualne potrzeby żywieniowe.

W naszej przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki - pierogi, naleśniki, kopytka, świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe.

Przygotowywane są one w całości w przedszkolu w warunkach zgodnych z przepisami i normami zatwierdzonymi prze rejonową stację sanitarną.

Kżdego dnia dzieci jedzą w przedszkolu smaczne posiłki: I sniadanie (grupy starsze niekiedy w formie szwedzkiego stołu), II śniadanie, obiad i podwieczorek. Stanowią one 3/4 dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy.

Tygodniowy jadłospis jest zawsze dostępny do wglądu Rodziców na tablicy ogłoszeń.

 

DATA

ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

22.03.2021r. PONIEDZIAŁEK

Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), schab gotowany (3dkg), ogórek kiszony (5dkg), herbata owocowa (200ml).

Bagietka (3dkg) i  serek waniliowy (1dkg).

Zupa groszkowa (kurczak 2dkg, groszek 3dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, nać pietruszki 1dkg, ziemniaki 30dkg, cebula 2dkg, przyprawy 1g, śmietana 2dkg).                               Kluseczki z serem białym i szpinakiem (makaron 5dkg, ser biały 6dkg, szpinak 5dkg, masło 1dkg).                                       Kompot wieloowocowy 200ml.

Sok jabłkowy 0,2l.

Jadłospis bezglutenowy

Pieczywo bezglutenowe (5dkg), masło (1,5dkg), schab gotowany (3dkg), ogórek kiszony (5dkg), herbata owocowa (200ml).

Pieczywo bezglutenowe (5dkg) i  miód (2dkg).

Zupa groszkowa (kurczak 2dkg, groszek 3dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, nać pietruszki 1dkg, ziemniaki 30dkg, cebula 2dkg, przyprawy 1g).                               Kluseczki z serem białym i szpinakiem (makaron 5dkg, ser biały 6dkg, szpinak 5dkg, masło 1dkg).                                       Kompot wieloowocowy 200ml.

Sok jabłkowy 0,2l.

Jadłospis bezmleczny

Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), schab gotowany (3dkg), ogórek kiszony (5dkg), herbata owocowa (200ml).

Bagietka (5dkg) i  miód (2dkg).

Zupa groszkowa (kurczak 2dkg, groszek 3dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, nać pietruszki 1dkg, ziemniaki 30dkg, cebula 2dkg, przyprawy 1g, śmietana 2dkg).                               Kluseczki  i szpinak (makaron 5dkg, szpinak 5dkg, masło 1dkg).                                       Kompot wieloowocowy 200ml.

Sok jabłkowy 0,2l.

Alergeny

1,3,5,6,8

7

7,9

 

 

DATA

ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

23.03.2021r.  WTOREK

Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), dżem truskawkowy (3dkg), herbata malinowa 200ml.

Jogurt naturalny 150ml.

Zupa pomidorowa z makaronem (kurczak 2dkg, przecier pomidorowy 2dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, koper 1dkg, przyprawy 1g, śmietana 2dkg makaron 2dkg).                            Gulasz mięsno warzywny, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego  i marchewki (mięso wieprzowe 6dkg, włoszczyzna 6dkg, przecier pomidorowy 2dkg, kasza gryczana 50dkg, ogórek 6dkg,cebula 1dkg, marchewka 2dkg, olej 1g ).

Kompot wieloowocowy 200ml.

Chipsy owocowe 1szt.

Jadłospis bezglutenowy

Pieczywo bezglutenowe (5dkg), masło (1,5dkg), dżem  truskawkowy (3dkg), herbata malinowa 200ml.

Mleko ryżowe 150ml.

Zupa pomidorowa z makaronem bezglutenowym (kurczak 2dkg, przecier pomidorowy 2dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, koper 1dkg, przyprawy 1g, makaron 2dkg).                            Gulasz mięsno warzywny, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego  i marchewki (mięso wieprzowe 6dkg, włoszczyzna 6dkg, przecier pomidorowy 2dkg, kasza gryczana 50dkg, ogórek 6dkg,cebula 1dkg, marchewka 2dkg, olej 1g ).

Kompot wieloowocowy 200ml.

Chipsy owocowe 1szt.

Jadłospis bezmleczny

Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), dżem  truskawkowy (3dkg), herbata malinowa 200ml.

Mleko ryżowe 150ml.

Zupa pomidorowa z makaronem (kurczak 2dkg, przecier pomidorowy 2dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, koper 1dkg, przyprawy 1g, makaron 2dkg).                            Gulasz mięsno warzywny, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego  i marchewki (mięso wieprzowe 6dkg, włoszczyzna 6dkg, przecier pomidorowy 2dkg, kasza gryczana 50dkg, ogórek 6dkg,cebula 1dkg, marchewka 2dkg, olej 1g ).

Kompot wieloowocowy 200ml.

Chipsy owocowe 1szt.

Alergeny

1,3,5,6,8

7

7,9

 

 

  

 

 

 

DATA

ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

24.03.2021r.  ŚRODA

Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), szynka (3dkg), pomidor (5dkg), herbata miętowa (200ml).

Owoce zgryz: mandarynka i kiwi.

Zupa jarzynowa (kurczak 2dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, kalafior 2dkg, nać pietruszki 1dkg, fasolka 2dkg, sól i pieprz 1g śmietana 2dkg).       

Łazanki (makaron łazanki 3dkg, kapusta kiszona 10dkg, włoszczyzna 10dkg, pieczarki 3dkg, mięso wieprzowe 6dkg, sól i pieprz 1g, olej 1g).   Kompot wieloowocowy 200ml. 

Jogurt Kubuś 1szt.

Jadłospis bezglutenowy

Pieczywo bezglutenowe (5dkg), masło (1,5dkg), szynka (3dkg), pomidor (5dkg), herbata miętowa (200ml).

Owoce zgryz: mandarynka i kiwi.

Zupa jarzynowa (kurczak 2dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, kalafior 2dkg, nać pietruszki 1dkg, fasolka 2dkg, sól i pieprz 1g).       

Łazanki (makaron łazanki 3dkg, kapusta kiszona 10dkg, włoszczyzna 10dkg, pieczarki 3dkg, mięso wieprzowe 6dkg, sól i pieprz 1g, olej 1g).   Kompot wieloowocowy 200ml. 

Mus Kubuś 1szt.

Jadłospis bezmleczny

Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), szynka (3dkg), pomidor (5dkg), herbata miętowa (200ml).

Owoce zgryz: mandarynka i kiwi.

Zupa jarzynowa (kurczak 2dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, kalafior 2dkg, nać pietruszki 1dkg, fasolka 2dkg, sól i pieprz 1g).       

Łazanki (makaron łazanki 3dkg, kapusta kiszona 10dkg, włoszczyzna 10dkg, pieczarki 3dkg, mięso wieprzowe 6dkg, sól i pieprz 1g, olej 1g).   Kompot wieloowocowy 200ml. 

Mus Kubuś 1szt.

Alergeny

1,3,5,6,8

 

7,9

7

 

 

 

 

 

 

 

DATA

ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

25.03.2021r.  CZWARTEK

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (mleko 200ml, płatki 2dkg), pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), ser żółty (3dkg), sałata lodowa (5dkg).

Owoce zgryz: jabłka i banan.

Krupnik jęczmienny (kurczak 2dkg, kasza jęczmienna 3dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, koper 1dkg, przyprawy 1g).                Kotlet schabowy, ryż  i  marchew mini (schab 6dkg, bułka tarta 1dkg, olej 3dkg, jajka na 1kg 2szt., ryż  50dkg, marchew mini  8dkg).                       Kompot wieloowocowy 200ml.               

Mandarynka.

Jadłospis bezglutenowy

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (mleko ryżowe 200ml, płatki bezglutenowe 2dkg), pieczywo   bezglutenowe (5dkg), masło (1,5dkg), schab gotowany (3dkg), sałata lodowa (5dkg).

Owoce zgryz: jabłka i banan.

Krupnik ryżowy (kurczak 2dkg, ryż 3dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, koper 1dkg, przyprawy 1g).                Kotlet schabowy, ryż  i  marchew mini (schab 6dkg, bułka tarta 1dkg, olej 3dkg, jajka na 1kg 2szt., ryż  50dkg, marchew mini  8dkg).                       Kompot wieloowocowy 200ml.               

Mandarynka.

Jadłospis bezmleczny

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (mleko ryżowe 200ml, płatki bezglutenowe 2dkg), pieczywo   mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), ser schab gotowany (3dkg), sałata lodowa (5dkg).

Owoce zgryz: jabłka i banan.

Krupnik jęczmienny (kurczak 2dkg, kasza jęczmienna 3dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, koper 1dkg, przyprawy 1g).                Kotlet schabowy, ryż  i  marchew mini (schab 6dkg, bułka tarta 1dkg, olej 3dkg, jajka na 1kg 2szt., ryż  50dkg, marchew mini  8dkg).                       Kompot wieloowocowy 200ml.               

Mandarynka.

Alergeny

1,3,5,6,7,8

 

3,9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DATA

ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

26.03.2021r.  PIĄTEK

Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), jajka gotowane (3dkg), ogórek  (5dkg), kawa inka (200ml).

Jabłka.

Zupa neapolitańska (kurczak 2dkg,makaron 3dkg, ziemniak 20dkg, marchewka  2dkg, ser żółty 3dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, cebula 2dkg, sól i pieprz 1dkg).                                          Ryba w ziołach , kasza kus kus  i  surówka z kapusty kiszonej (filet z miruny 6dkg, bułka tarta 1dkg, jajka na 1kg 2szt, przyprawy 1g, olej 3dkg, kasza  50dkg, kapusta kiszona 30dkg, marchewka 10dkg, jabłko 10dkg).                                   Kompot wieloowocowy 200ml.                            

Banan.

Jadłospis bezglutenowy

Pieczywo bezglutenowe (5dkg), masło (1,5dkg), jajka gotowane (3dkg), ogórek  (5dkg), mleko ryżowe (200ml).

Jabłka.

Zupa neapolitańska (kurczak 2dkg,makaron bezglutenowy 3dkg, ziemniak 20dkg, marchewka  2dkg, ser żółty 3dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, cebula 2dkg, sól i pieprz 1dkg).                                          Ryba w ziołach , ryż  i  surówka z kapusty kiszonej (filet z miruny 6dkg, bułka tarta 1dkg, jajka na 1kg 2szt, przyprawy 1g, olej 3dkg, ryż  50dkg, kapusta kiszona 30dkg, marchewka 10dkg, jabłko 10dkg).                                   Kompot wieloowocowy 200ml.                            

Banan.

Jadłospis bezmleczny

Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), jajka gotowane (3dkg), ogórek  (5dkg), mleko ryżowe (200ml).

Jabłka.

Zupa neapolitańska (kurczak 2dkg,makaron 3dkg, ziemniak 20dkg, marchewka  2dkg, ser żółty 3dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, cebula 2dkg, sól i pieprz 1dkg).                                          Ryba w ziołach , kasza kus kus  i  surówka z kapusty kiszonej (filet z miruny 6dkg, bułka tarta 1dkg, jajka na 1kg 2szt, przyprawy 1g, olej 3dkg, kasza  50dkg, kapusta kiszona 30dkg, marchewka 10dkg, jabłko 10dkg).                                   Kompot wieloowocowy 200ml.                            

Banan.

Alergeny

1,3,5,6,7,8

 

3,9