Kalendarium
Poniedziałek, 2021-03-22
Imieniny: Bogusława, JagodyStatystyki
- Odwiedziło nas: 611754
- Do końca roku: 284 dni
- Do wakacji: 95 dni
Kartka z kalendarza
JADŁOSPIS
Potrawy są przygotowywane zgodnie z systemem HACCP Przedszkole Integracyjne nr 5 zastrzega sobie zmiany w jadłospisie. Od dnia 1 września 2015 r. jadłospisy sporzadzane są w oparciu o wymagania zamieszczone w załączniku nr 2 do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oswiaty oraz wymagań , jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. |
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
(Instytutu Żywności i Żywienia 2009)
1. Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie.
2. Bądź codziennie aktywny fizycznie - ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę.
3. Źródłem energii w twojej diecie powinny być głównie produkty znajdujące się w podstawie piramidy (na dole).
4. Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery.
5. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy – mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych.
6. Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce.
7. Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych.
8. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów.
9. Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę.
10. Pij codziennie odpowiednią ilość wody.
POSIŁKI W PRZEDSZKOLU
śniadanie - godz. 8.00
drugie śniadanie - godz. 10.00
obiad - godz. 12.00
podwieczorek - 14.00
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związki z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
NUMERY ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W NASZYCH POSIŁKACH:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów:
glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie i prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci.
W naszym przedszkolu zapewniamy dzieciom smaczne i zdrowe posiłki. Podajemy dzieciom pokarmy zawierające najwyższe wartości odżywcze. Uwzględniamy indywidualne potrzeby żywieniowe.
W naszej przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki - pierogi, naleśniki, kopytka, świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe.
Przygotowywane są one w całości w przedszkolu w warunkach zgodnych z przepisami i normami zatwierdzonymi prze rejonową stację sanitarną.
Kżdego dnia dzieci jedzą w przedszkolu smaczne posiłki: I sniadanie (grupy starsze niekiedy w formie szwedzkiego stołu), II śniadanie, obiad i podwieczorek. Stanowią one 3/4 dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy.
Tygodniowy jadłospis jest zawsze dostępny do wglądu Rodziców na tablicy ogłoszeń.
DATA |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
22.03.2021r. PONIEDZIAŁEK |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), schab gotowany (3dkg), ogórek kiszony (5dkg), herbata owocowa (200ml). |
Bagietka (3dkg) i serek waniliowy (1dkg). |
Zupa groszkowa (kurczak 2dkg, groszek 3dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, nać pietruszki 1dkg, ziemniaki 30dkg, cebula 2dkg, przyprawy 1g, śmietana 2dkg). Kluseczki z serem białym i szpinakiem (makaron 5dkg, ser biały 6dkg, szpinak 5dkg, masło 1dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Sok jabłkowy 0,2l. |
Jadłospis bezglutenowy |
Pieczywo bezglutenowe (5dkg), masło (1,5dkg), schab gotowany (3dkg), ogórek kiszony (5dkg), herbata owocowa (200ml). |
Pieczywo bezglutenowe (5dkg) i miód (2dkg). |
Zupa groszkowa (kurczak 2dkg, groszek 3dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, nać pietruszki 1dkg, ziemniaki 30dkg, cebula 2dkg, przyprawy 1g). Kluseczki z serem białym i szpinakiem (makaron 5dkg, ser biały 6dkg, szpinak 5dkg, masło 1dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Sok jabłkowy 0,2l. |
Jadłospis bezmleczny |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), schab gotowany (3dkg), ogórek kiszony (5dkg), herbata owocowa (200ml). |
Bagietka (5dkg) i miód (2dkg). |
Zupa groszkowa (kurczak 2dkg, groszek 3dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, nać pietruszki 1dkg, ziemniaki 30dkg, cebula 2dkg, przyprawy 1g, śmietana 2dkg). Kluseczki i szpinak (makaron 5dkg, szpinak 5dkg, masło 1dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Sok jabłkowy 0,2l. |
Alergeny |
1,3,5,6,8 |
7 |
7,9 |
|
DATA |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
23.03.2021r. WTOREK |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), dżem truskawkowy (3dkg), herbata malinowa 200ml. |
Jogurt naturalny 150ml. |
Zupa pomidorowa z makaronem (kurczak 2dkg, przecier pomidorowy 2dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, koper 1dkg, przyprawy 1g, śmietana 2dkg makaron 2dkg). Gulasz mięsno warzywny, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego i marchewki (mięso wieprzowe 6dkg, włoszczyzna 6dkg, przecier pomidorowy 2dkg, kasza gryczana 50dkg, ogórek 6dkg,cebula 1dkg, marchewka 2dkg, olej 1g ). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Chipsy owocowe 1szt. |
Jadłospis bezglutenowy |
Pieczywo bezglutenowe (5dkg), masło (1,5dkg), dżem truskawkowy (3dkg), herbata malinowa 200ml. |
Mleko ryżowe 150ml. |
Zupa pomidorowa z makaronem bezglutenowym (kurczak 2dkg, przecier pomidorowy 2dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, koper 1dkg, przyprawy 1g, makaron 2dkg). Gulasz mięsno warzywny, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego i marchewki (mięso wieprzowe 6dkg, włoszczyzna 6dkg, przecier pomidorowy 2dkg, kasza gryczana 50dkg, ogórek 6dkg,cebula 1dkg, marchewka 2dkg, olej 1g ). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Chipsy owocowe 1szt. |
Jadłospis bezmleczny |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), dżem truskawkowy (3dkg), herbata malinowa 200ml. |
Mleko ryżowe 150ml. |
Zupa pomidorowa z makaronem (kurczak 2dkg, przecier pomidorowy 2dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, koper 1dkg, przyprawy 1g, makaron 2dkg). Gulasz mięsno warzywny, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego i marchewki (mięso wieprzowe 6dkg, włoszczyzna 6dkg, przecier pomidorowy 2dkg, kasza gryczana 50dkg, ogórek 6dkg,cebula 1dkg, marchewka 2dkg, olej 1g ). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Chipsy owocowe 1szt. |
Alergeny |
1,3,5,6,8 |
7 |
7,9 |
|
DATA |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
24.03.2021r. ŚRODA |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), szynka (3dkg), pomidor (5dkg), herbata miętowa (200ml). |
Owoce zgryz: mandarynka i kiwi. |
Zupa jarzynowa (kurczak 2dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, kalafior 2dkg, nać pietruszki 1dkg, fasolka 2dkg, sól i pieprz 1g śmietana 2dkg). Łazanki (makaron łazanki 3dkg, kapusta kiszona 10dkg, włoszczyzna 10dkg, pieczarki 3dkg, mięso wieprzowe 6dkg, sól i pieprz 1g, olej 1g). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Jogurt Kubuś 1szt. |
Jadłospis bezglutenowy |
Pieczywo bezglutenowe (5dkg), masło (1,5dkg), szynka (3dkg), pomidor (5dkg), herbata miętowa (200ml). |
Owoce zgryz: mandarynka i kiwi. |
Zupa jarzynowa (kurczak 2dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, kalafior 2dkg, nać pietruszki 1dkg, fasolka 2dkg, sól i pieprz 1g). Łazanki (makaron łazanki 3dkg, kapusta kiszona 10dkg, włoszczyzna 10dkg, pieczarki 3dkg, mięso wieprzowe 6dkg, sól i pieprz 1g, olej 1g). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Mus Kubuś 1szt. |
Jadłospis bezmleczny |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), szynka (3dkg), pomidor (5dkg), herbata miętowa (200ml). |
Owoce zgryz: mandarynka i kiwi. |
Zupa jarzynowa (kurczak 2dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, kalafior 2dkg, nać pietruszki 1dkg, fasolka 2dkg, sól i pieprz 1g). Łazanki (makaron łazanki 3dkg, kapusta kiszona 10dkg, włoszczyzna 10dkg, pieczarki 3dkg, mięso wieprzowe 6dkg, sól i pieprz 1g, olej 1g). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Mus Kubuś 1szt. |
Alergeny |
1,3,5,6,8 |
|
7,9 |
7 |
DATA |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
25.03.2021r. CZWARTEK |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (mleko 200ml, płatki 2dkg), pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), ser żółty (3dkg), sałata lodowa (5dkg). |
Owoce zgryz: jabłka i banan. |
Krupnik jęczmienny (kurczak 2dkg, kasza jęczmienna 3dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, koper 1dkg, przyprawy 1g). Kotlet schabowy, ryż i marchew mini (schab 6dkg, bułka tarta 1dkg, olej 3dkg, jajka na 1kg 2szt., ryż 50dkg, marchew mini 8dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Mandarynka. |
Jadłospis bezglutenowy |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (mleko ryżowe 200ml, płatki bezglutenowe 2dkg), pieczywo bezglutenowe (5dkg), masło (1,5dkg), schab gotowany (3dkg), sałata lodowa (5dkg). |
Owoce zgryz: jabłka i banan. |
Krupnik ryżowy (kurczak 2dkg, ryż 3dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, koper 1dkg, przyprawy 1g). Kotlet schabowy, ryż i marchew mini (schab 6dkg, bułka tarta 1dkg, olej 3dkg, jajka na 1kg 2szt., ryż 50dkg, marchew mini 8dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Mandarynka. |
Jadłospis bezmleczny |
Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (mleko ryżowe 200ml, płatki bezglutenowe 2dkg), pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), ser schab gotowany (3dkg), sałata lodowa (5dkg). |
Owoce zgryz: jabłka i banan. |
Krupnik jęczmienny (kurczak 2dkg, kasza jęczmienna 3dkg, marchewka 2dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, ziemniaki 30dkg, koper 1dkg, przyprawy 1g). Kotlet schabowy, ryż i marchew mini (schab 6dkg, bułka tarta 1dkg, olej 3dkg, jajka na 1kg 2szt., ryż 50dkg, marchew mini 8dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Mandarynka. |
Alergeny |
1,3,5,6,7,8 |
|
3,9 |
|
DATA |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
26.03.2021r. PIĄTEK |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), jajka gotowane (3dkg), ogórek (5dkg), kawa inka (200ml). |
Jabłka. |
Zupa neapolitańska (kurczak 2dkg,makaron 3dkg, ziemniak 20dkg, marchewka 2dkg, ser żółty 3dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, cebula 2dkg, sól i pieprz 1dkg). Ryba w ziołach , kasza kus kus i surówka z kapusty kiszonej (filet z miruny 6dkg, bułka tarta 1dkg, jajka na 1kg 2szt, przyprawy 1g, olej 3dkg, kasza 50dkg, kapusta kiszona 30dkg, marchewka 10dkg, jabłko 10dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Banan. |
Jadłospis bezglutenowy |
Pieczywo bezglutenowe (5dkg), masło (1,5dkg), jajka gotowane (3dkg), ogórek (5dkg), mleko ryżowe (200ml). |
Jabłka. |
Zupa neapolitańska (kurczak 2dkg,makaron bezglutenowy 3dkg, ziemniak 20dkg, marchewka 2dkg, ser żółty 3dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, cebula 2dkg, sól i pieprz 1dkg). Ryba w ziołach , ryż i surówka z kapusty kiszonej (filet z miruny 6dkg, bułka tarta 1dkg, jajka na 1kg 2szt, przyprawy 1g, olej 3dkg, ryż 50dkg, kapusta kiszona 30dkg, marchewka 10dkg, jabłko 10dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Banan. |
Jadłospis bezmleczny |
Pieczywo mieszane (5dkg), masło (1,5dkg), jajka gotowane (3dkg), ogórek (5dkg), mleko ryżowe (200ml). |
Jabłka. |
Zupa neapolitańska (kurczak 2dkg,makaron 3dkg, ziemniak 20dkg, marchewka 2dkg, ser żółty 3dkg, pietruszka 2dkg, seler 2dkg, cebula 2dkg, sól i pieprz 1dkg). Ryba w ziołach , kasza kus kus i surówka z kapusty kiszonej (filet z miruny 6dkg, bułka tarta 1dkg, jajka na 1kg 2szt, przyprawy 1g, olej 3dkg, kasza 50dkg, kapusta kiszona 30dkg, marchewka 10dkg, jabłko 10dkg). Kompot wieloowocowy 200ml. |
Banan. |
Alergeny |
1,3,5,6,7,8 |
|
3,9 |
|