Beata Czernik

Pobierz artykuł:

Dieta powinna być lekkostrawna, w której całkowitemu ograniczeniu ulega sól kuchenna, o całkowitej kaloryczności ok. 2000 kcal na dobę. Dieta jest ustalana indywidualnie dla każdego pacjenta. Dieta przeznaczona jest dla pacjentów z zaburzoną gospodarką elektrolitową, z zaburzeniami funkcji nerek ( dializowanych ), jak również z nadciśnieniem tętniczym oraz chorobami układu krążenia.

ZALECENIA I UWAGI

Jedz regularnie. Posiłki spożywaj 4 - 5 razy dziennie co 3 godz. aby nie dopuścić do uczucia głodu. Należy jeść posiłki małe objętościowo, bez pośpiechu i w spokoju. Potrawy nie powinny być zbyt gorace ani zbyt zimne.

Technika przyrządzania potraw opiera się na gotowaniu w wodzie i na parze, pieczeniu w pergaminie   i duszeniu bez tłuszczu. Zabrania się podawania potraw smażonych i pieczonych z dodatkiem tłuszczu. Zupy i sosy podprawia się zawiesinami z mąki i wody lub mąki i śmietany, mleka, kefiru, jogurtu. Zabrania się używania zasmażek.

W przypadku osób dializowanych należy obniżyć potas w warzywach. Najlepszym sposobem jest podwójne gotowanie bez soli.

Wszystkie posiłki przyrządza się bez dodatku soli. Zawartość soli spożywczej dostarczana jest tylko z produktów, które naturalnie zawierają sól ( np. sery żółte, topione, wędliny, marynaty ).

Białko powinno być pełnowartościowe, pochodzenia zwierzęcego ( zawarte w mleku i w przetworach mlecznych, mięsie, drobiu, rybach, jajkach ).

Tłuszcze stosuje się łatwostrawne tj. masło, margaryny miękkie, oleje, oliwę z oliwek, śmietankę i dodaje się je na surowo do gotowych potraw. Zabrania się natomiast spożywania takich tłuszczów jak : smalec, słonina, łój, boczek wędzony.

Ilość wypijanych płynów to jeden z najważniejszych problemów u chorych dializowanych. Przekroczenie podaży płynów jest zagrożeniem dla życia. Należy pić powoli małymi łykami, unikać słodkich napojów, używać małych filiżanek, rozłożyć spożycie płynów w ciągu dnia. Dla pozostałych jednostek chorobowych płyny podaje się w zwykłych, fizjologicznie uwarunkowanych ilościach.

Potrawy przyprawiać należy sokiem z cytryny, kwaskiem cytrynowym, zieloną pietruszką, zielonym koperkiem, majerankiem, kolendrą, tymiankiem, melisą, miętą, cynamonem, wanilią. Należy wykluczyć wegetę, pieprz czarny, ocet, musztardę.

Całkowicie zrezygnuj z alkoholu i używek.

Przykładowy jadłospis  

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

KOLACJA

kawa zboż.z ml., rogal, masło, dżem morelowy

koperkowa z ziemn.,zrazy dusz.,

ćwikła,kasza jęczmienna

budyń waniliowy

herbata z owoc.,bułka,masło,

polędwica drobiowa

mleko, bułka kanapkowa,

masło, jajecznica / parze

ryżowa, pierś z kurczaka dusz.,

sałata zielona, ziemniaki

jogurt owocowy

herbata zielona,bułka, masło,

galaretka drobiowa

kawa zboż.z ml.,bułka,

masło, ser top. kremowy

barszcz z ziemn., bitki wołowe   w jarzynach, makaron gotowany

biszkopty       z musem jabłk.

herbata z cytr.,bułka kanapk.,

masło, szynka konserwowa

bawarka, bułka, masło,

parówka cielęca

grysikowa, schab dusz., surówka

z marchewki i jabłka, ziemniaki

galaretka owocowa

herbata, bułka, masło, pasta

mięsno-jarzynowa

kawa zboż.z ml.,bułka,

masło, kiełbasa drob.

rosół z makar.,udko z kurcz. got.,

kalarepka duszona, ziemniaki

grysik / gęsto z

dżemem trusk.

herbata zielona, bułka,masło,

twarożek z rzodkiewką

mleko,bułka,masło, pasta z szynki i jajka

szpinakowa z ziemn, leniwe

pierogi z masłem i cukrem

koktail owocowy

herbata z cytr.,bułka kanapk.,

masło, klops

kawa zboż.z ml.,bułka, masło,galaretka drobiowa

krem z dyni z grzank., pulpety     z ryb, sos koperkowy, ziemniaki

kefir z musli

herbata owoc.,makaron z serem, masłem i cukrem

                                 Produkty i potrawy wskazane i przeciwskazane w diecie bezsolnej                                                

PRODUKTY I POTRAWY

ZALECANE

PRZECIWSKAZANE

napoje

kawa zboż. z mlekiem, bawarka,słaba herbata,herbaty

owocowe, soki   owocowe, warzywne, kompoty, napoje

mleczno-owocowe, mleko 2%, jogurt, maślanka, kefir,

wody mineralne niegazowane

w ramach dozwolonej ilości płynu (dializowani) : słaba herbata, herbaty owocowe, kawa zboż., bawarka, soki owocowe i warzywne, kompoty, napoje mleczno-owoc.,mleko 2%,jogurt,maślanka,kefir, wody miner. n/g

płynna czekolada, kakao, mocna herbata, kawa naturalna, wszystkie napoje alkoholowe, wody i napoje gazowane

pieczywo

w każdej postaci niskosodowe, suchary

zbyt świeże, bardzo słone

dodatki do pieczywa

chudy twaróg, chuda szynka, polędwica, polędwica drobiowa, pasty mięsne, mięsno-warzywne, dżem, marmolada, powidła, miód naturalny

tłusty twaróg,sery topione,żółte, dojrzewające, tłuste wędliny ,pasztetowa, salceson,konserwy mięsne i rybne, ryby wędzone, marynowane

tłuszcze

dodaw.na surowo : masło,margar.miękkie,oleje (sojowy, słoneczn.,rzepakowy),oliwa z oliwek, śmietanka

smalec,słonina,boczek, łój, margaryny twarde,

kwaśna śmietana

potrawy z jaj

gotowane na miękko, jajecznica / parze, jako dodatek do potraw

smażone, tłusta jajecznica

zupy i sosy

owocowe, warzywne, krupniki, ziemniaczane, na wywarach jarzynowych;

sosy łagodne : pomidorowy, koperkowy, pietruszkowy, jarzynowy, potrawkowy, cytrynowy

w ograniczonej ilości (dializowani) : pomidorowy

tłuste, zawiesiste, na wywarach miesnych, kostnych,grzybowych,zasmażane, zaprawiane kwaśną śmietaną , pikantne,

z warzyw kapustnych,roślin strączkowych,

ogórkowa, cebulowa, porowa, rosoły, buliony;

sosy ostre, pikantne : grzybowy, chrzanowy, musztardowy, majonezowy, cebulowy

dodatki do zup

bułka, chleb, grzanki, makarony, kluski biszkoptowe, kasza manna, jęczmienna, gryczana, ryż, ziemniaki

groszek ptysiowy, kluski francuskie, nasiona roślin strączkowych

mięso,drób, ryby          

chuda : cielęcina, wołowina, wieprzowina, królik, indyk, kurczak, chude ryby : łosoś, makrela, tuńczyk, halibut

potrawy duszone,gotowane, pulpety, klopsiki, budynie mięsne, potrawki

ograniczenie spożycia fosforu ( dializowani ) : wątróbka, móżdżek, nerki, ryby świeże, solone, wędzone, konserwy rybne

tłuste gatunki : wieprzowina, baranina, podroby, gęsi, kaczki, dziczyzna, ryby

potrawy marynowane, wędzone, pieczone, smażone

potrawy półmięsne   i bezmięsne

budynie z kasz, warzyw i mięsa, makaron z mięsem, risotto mięsno-jarzynowe, pierogi z mięsem, ryż z jabłk., knedle z owocami, kluski śląskie, kopytka,leniwe pierogi, zapiekanki, naleśniki z serem, dżemem, musem owoc.

wszystkie potrawy smażone na tłuszczu np. placki ziemniaczane, bliny, kotlety, krokiety, bigos, fasolka po bretońsku,łazanki z kapustą, flaczki

warzywa

marchew, pietruszka, seler, buraki, pomidory, sałata zielona, lodowa, rzodkiewka, dynia, kalafior, brokuł, szpinak, kalarepa,fasolka szparagowa, groszek zielony, szczypiorek, koperek, ketchup i koncentrat pomidorowy

ogranicz.spożycia potasu (dializowani) : pomidory, buraki,pietruszka,szpinak,kalarepa,groszek ziel.,koperek ziel.,bakłażany,cukinie,botwinka,ketchup i konc.pomidor.

kiszonki, konserwow.octem, warzywa solone, ostro przyprawione, nasiona roślin strączk., ogórki, kiszone, konserw.,grzyby,cebula,pora,

czosnek, chrzan, brukiew, rzepa, awokado

warzywa zasmażane, sałatki z majonezem, musztardą

ziemniaki

gotowane w całości, w postaci puree

ograniczenie spożycia potasu (dializowani) : ziemniaki pod każdą postacią

odsmażane, smażone z tłuszczem : frytki, krążki, chipsy, placki

owoce

jabłka,banany,cytrusowe,brzoskwinie,morele,winogrona,

jagodowe,truskawki, wiśnie,czereśnie,śliwki,gruszki,kiwi,

arbuz,melon

ogranicz.spoż. potasu (dializowani) : banany, morele, brzoskwinie, porzeczki, winogrona, agrest, ananasy, orzechy,rodzynki,soki i koncentraty owocowe

owoce suszone, marynowane

desery

galaretki owocowe, kisiele, budynie, musy owocowe, owoce surowe, sałatki owocowe, biszkopty, ciasta z mąki pszennej i ziemniaczanej

torty, ciasta z masami, desery z używkami,

orzechami, kakao, batony, czekolada, chałwa,

lody

przyprawy

cukier, wanilia, cynamon, sok z cytryny, kwasek cytryn., zielona pietruszka, zielony koperek, majeranek, kminek,

tymianek, kolendra, mięta, melisa

w ograniczonej ilości : ocet winny, sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, jarzynka

ocet, pieprz czarny, musztarda, papryka ostra, chrzan, wegeta, maggi, kostki bulionowe, ziele

angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa

 

Informacje kontaktowe

Szpital Śląski w Cieszynie

43-400 Cieszyn
ul. Bielska 4

tel. +48 33 854 92 00
fax. +48 33 852 12 24

Formularz kontaktowy

Uwaga! Ten serwis używa plików cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem
Top