Beata Czernik i Bożena Hoinkes

pobierz artykuł: dieta w chorobach żołądka

Dieta powinna być lekkostrawna z ograniczoną ilością substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Celem leczenia jest zmniejszenie czynności ruchowej i wydzielniczej żołądka. Dieta powinna być tak zestawiona, by pokarmy z jednej strony hamowały wydzielanie kwasu solnego, a z drugiej wiązały jego nadmiar. Zasadą diety jest podawanie pokarmów w takiej postaci, aby nie wymagały długotrwałego żucia ( rozdrobnione ), nie drażniły ścian żołądka i przebywały w nim jak najkrócej. W diecie ogranicza się spożycie soli.

ZALECENIA I UWAGI

Jedz regularnie. Posiłki spożywaj 5 razy dziennie co 3 godz. aby nie dopuścić do uczucia głodu. Należy jeść posiłki małe objętościowo, bez pośpiechu i w spokoju. Potrawy nie powinny być zbyt gorace ani zbyt zimne. Całkowicie zrezygnuj z alkoholu.

Technika przyrządzania potraw opiera się na gotowaniu w wodzie i na parze, pieczeniu w pergaminie   i duszeniu bez tłuszczu. Zabrania się podawania potraw smażonych.Warzywa i owoce oraz grubsze kasze podaje się w formie gotowanej i przetartej. Zupy i sosy podprawia się zawiesinami z mąki i wody. Zabrania się używania zasmażek i śmietany.

Należy ograniczyć produkty i potrawy które pobudzają wydzielanie soku żołądkowego: kawa prawdziwa, mocna herbata, napoje gazowane, alkohol, esencjonalne buliony, rosoły, wywary kostne, grzybowe, kwaśne owoce, nierozcieńczone soki owocowe, warzywne, produkty marynowane, wędzone, potrawy smażone, pieczone, pikantne, zbyt kwaśne, słone.

Uwzględnij w diecie produkty hamujące wydzielanie soku żołądkowego: tłuszcze łatwo strawne takie jak masło, śmietanka, oleje roślinne, oliwa z oliwek, margaryny miękkie, oraz produkty neutralizujące działanie kwasu solnego: produkty białkowe takie jak słodkie mleko, twarożek, jaja, chude wędliny, chude mięso, chude ryby.

Ogranicz produkty i potrawy drażniące błonę śluzową: produkty z dużą zawartością błonnika tj. pieczywo razowe, grube kasze, surowe warzywa i owoce, suche nasiona roślin strączkowych.

Warzywa i owoce należy spożywać gotowane, w postaci rozdrobnionej, przetartej lub w postaci surowych soków rozcieńczonych mlekiem. Należy zrezygnować z roślin stączkowych, kapusty, cebuli, czosnku, pory, ogórków zielonych i kiszonych, grzybów. Z owoców wykluczyć gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie, owoce suszone i marynowane. Produkty te długo zalegają w żołądku, mogą wywoływać bóle brzucha, wzdęcia i zgagę.

Potrawy przyprawiać należy sokiem z cytryny, zieloną pietruszką, zielonym koperkiem, cynamonem, wanilią. Należy ograniczyć sól, vegetę a wykluczyć pieprz, ocet, musztardę.

Przykładowy jadłospis  

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

KOLACJA

bawarka,rogal,masło,dżem

brzoskwiniowy

ryżowa, pulpety, ćwikła,

ziemniaki

budyń śmietankowy

herbata,bułka kanapkowa, masło,polędwica drobiowa

mleko,bułka psz.,masło,

ser biały chudy

rosół z makar.,pierś z kurcz.got. miel.,marchew dusz.,ziemniaki

jogurt owocowy

herbata ziel.,ryż z jabłkami

z masłem i cukrem

kawa zb.z mlekiem,bułka,

masło,miód nat.

barszcz z ziemn., zrazy w sosie

jarzynowym, makaron gotowany

mus jabłkowy

herbata owoc.,bułka,masło,

pasta mięsna z jarzynami

kawa zb.z mlekiem,bułka,

masło,pasta z twarogu

i tuńcz.w sosie własnym

grysikowa,schab dusz.mielony,

szpinak duszony, ziemniaki

kisiel owocowy

herbata z cytryną, bułka, masło, klops

bawarka,bułka kanapk.,

masło,kiełbasa drobiowa

pomidor.z ryżem,klopsiki dusz.,

kalarepka dusz.,ziemniaki

banan

herbata,bułka psz.,masło,

szynka konserwowa

kawa zb.z mlekiem, pasta

z szynki i białka jaj

szpinakowa z ziemn., leniwe

pierogi z masłem i cukrem

galaretka owocowa

herbata ziel.,bułka kanapk.,

masło polędwica drob.

mleko, chałka, masło,

marmolada

krupnik, pulpety z ryb, jarzyny

po grecku, ziemniaki

biszkopty

herbata owoc.,bułka psz.,

masło, jajecznica / parze

                             

Produkty i potrawy wskazane i przeciwskazane w chorobie wrzodowej żołądka                                                                  

PRODUKTY I POTRAWY

ZALECANE

PRZECIWSKAZANE

napoje

kawa zboż. z mlekiem, słaba herbata z mlekiem, mleko słodkie, jogurt, soki rozcieńczone, napoje mleczno-owocowe, mleczno-warzywne, wody mineralne niegaz.

w ogranicz. ilości :herbata słaba, owoc.,ziołowa

płynna czekolada, kakao, mocna herbata, kawa naturalna, wszystkie napoje alkoholowe, napoje gazowane, maślanka, kwaśne przetwory mleczne

pieczywo

pszenne, jasne, czerstwe, biszkopty, suchary,

pieczywo półcukiernicze

w ograniczonej ilości : pieczywo drożdżowe

wszelkie pieczywo świeże, żytnie, razowe, pieczywo chrupkie, pszenno - razowe z dod.

słonecznika, soi, dyni, z otrębami i cukiernicze

z dodatkiem tłuszczu

dodatki do pieczywa

twarożek, jajka na miękko, jajecznica na parze, pasty

mięsne, mięsno-jarzynowe, chude wędliny, dżemy bez pestek

w ogranicz.ilości : miód naturalny, marmolada,

parówki cielęce, pasztet domowy

dojrzewjące sery żółte i topione, sery feta, konserwy, tłuste wędliny, salceson, kiszka pasztetowa, jaja na twardo, dżemy z pestkami

tłuszcze

dodawane na surowo : masło, śmietanka,oleje (sojowy,

słonecznikowy, rzepakowy ), oliwa z oliwek

w ogranicz.ilości : margaryny miękkie, niezbyt

kwaśna śmietana

smalec,słonina,boczek, łój, margaryny twarde,

kwaśna śmietana

zupy i sosy

zupy mleczne, rosół jarski, krupniki z dozwolonych

kasz, ziemniaczana, warzywne z dozwolonych warzyw,

przecierane

sosy łagodne : ze słodką śmietanką - koperkowy, pietruszkowy, pomidorowy, potrawkowy, owocowy

w ograniczonej ilości : chudy rosół mięsny

tłuste, zawiesiste, na wywarach miesnych, kostnych,grzybowych,zasmażane,zaprawiane

kwaśną śmiet.,pikantne,z warzyw kapustnych,

roślin strączkowych,cebulowa,porowa,rosoły,

buliony;

sosy ostre, pikantne : grzybowy, chrzanowy, musztardowy, cebulowy

dodatki do zup

bułka, grzanki, makaron nitki, kluski biszkoptowe, kluski francuskie, kasza manna, jęczm., ryż, ziemniaki puree

w ogranicz.ilości : całe ziemniaki ,groszek ptysiowy

grube kasze,grube makarony,kluski kładzione, nasiona roślin strączkowych, jajka na twardo

mięso,drób, ryby

chude:cielęcina,królik,kurczak,indyk-w postaci mielonej, chude ryby : dorsz,sola,płastuga, mintaj, szczupak, lin,

morszczuk, sandacz, pstrąg

potrawy got. :pulpety,klopsiki,budynie mięsne, potrawki

w ogranicz.ilości : chuda wołowina,wieprzowina, kura, konina, płuca,serca,ryby -młody karp, makrela,sardynka

potrawy dusz. bez obsmażania na tłuszczu, pieczone mielone w folii lub pergaminie

tłuste gatunki : wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna

tłuste ryby : węgorz, łosoś, sum, tołpyga, halibut, pikling, szproty

potrawy marynowane, wędzone, pieczone, smażone

potrawy półmięsne     i bezmięsne

budynie z drobnych kasz, warzyw i mięsa,makaron nitki z mięsem,, risotto, leniwe pierogi,kluski biszkoptowe

francuskie

w ogranicz.ilości : zapiekanki z kasz, warzyw i mięsa,

kluski z ziemniaków i sera

wszystkie potrawy smażone na tłuszczu np. placki ziemniaczane, bliny, kotlety, krokiety, bigos, fasolka po bretońsku, łazanki z kapustą

warzywa

młode ,soczyste,gotowane : marchew,pietruszka,dynia,

buraki,szpinak-w formie puree,oprószane mąką,z wody,

z masłem

w ogranicz.ilości : kalafior,brokuły,kalarepa, szparagi,

seler, sałata zielona, pomidory bez skórki

warzywa kapustne,ogórki, cebula, czosnek, pory,suche nasiona roślin strączkowych,rzepa

rzodkiewka,rabarbar,szczaw,grzyby,warzywa

zasmaż., sałatki z majonezem i musztardą,

warzywa marynowane,solone

ziemniaki

gotowane w postaci puree

w ogranicz.ilości : pieczone, gotow. w całości

smażone z tłuszczem : frytki, krążki, chipsy

owoce

dojrzałe, soczyste, bez skórki i pestek, nie kwaśne

w okresie zaostrzenia choroby w postaci przecierów

gotowanych

banany, brzoskwinie, cytrusowe,owoce jagodowe,jabłka

gotow.i pieczone, soki owoc.rozcieńczone np. mlekiem

w okresie remisji choroby surowe przeciery z owoców

wyżej wymienionych, owoce rozdrobnione

czereśnie,wiśnie,agrest, winogrona, gruszki, śliwki, owoce suszone, marynowane, orzechy

desery

kompoty z zalecanych owoców - przetarte, galaretki, kisiele, mus z pieczonego jabłka, budynie i kisiele mleczne, desery mało słodzone

torty, ciasta z masami, z dużą ilością cukru,

desery z używkami, orzechami, kakao,batony,

czekolada,chałwa, lody

przyprawy

bardzo łagodne : cukier,wanilia,cynamon,sok z cytryny,

zielona pietruszka, zielony koperek

w ograniczonej ilości : melisa, jarzynka, sól

ocet, pieprz, musztarda,papryka ostra,chrzan,

maggi, kostki bulionowe, ziele angielskie, liść

laurowy

 

 

Informacje kontaktowe

Szpital Śląski w Cieszynie

43-400 Cieszyn
ul. Bielska 4

tel. +48 33 854 92 00
fax. +48 33 852 12 24

Formularz kontaktowy

Uwaga! Ten serwis używa plików cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem
Top