Seniorzy niewłaściwie się odżywiają i stąd wiele dolegliwości, których można by łatwo uniknąć. Dieta seniora powinna zaspokajać jego specyficzne potrzeby.
Szpital Śląski w Cieszynie zaprasza na pierwszy tegoroczny prozdrowotny wykład - Dieta dla seniora czyli ogólne wskazówki żywieniowe - który odbędzie się 23.02.2016 r. (wtorek), o godz. 16.00 w Sali konferencyjnej Pawilonu Diagnostyczno – Zabiegowego, wstęp wolny.
O błędach żywieniowych osób starszych oraz o wskazówkach dotyczących właściwego odżywiania będzie mówić dietetyk szpitalny Bożena Hoinkes.
Z wiekiem częściej narzekamy na złe samopoczucie. I uważamy, że z tym "przywilejem" starości trzeba się jakoś pogodzić. Nic bardziej błędnego! - mówi B.Hoinkes i podkreśla - osoby starsze muszą po prostu bardziej zadbać o zdrową, właściwą dietę. Z upływem lat nasz organizm pracuje coraz wolniej. Niekorzystne zmiany nie omijają układu pokarmowego. Zmniejsza się ilość wydzielanej śliny i soków trawiennych, trudniej więc trawić pokarm. Następuje zwolnienie perystaltyki jelit, zmienia się także mikroflora jelita grubego, co przenosi się na ogólne pogorszenie samopoczucia wynikające z niedoborów składników odżywczych. Zazwyczaj brak pieniędzy sprawia, że w diecie emeryta brakuje pełnowartościowego białka zwierzęcego (chudego mięsa i wędlin), bo po prostu jest zbyt drogie. Osoby starsze, zwłaszcza chore, rzadko robią zakupy, w sklepie wybierają produkty o przedłużonym terminie ważności, np. konserwy, rezygnują zaś ze świeżych owoców i warzyw, które szybko się psują. Zaburzenia zmysłu smaku i powonienia, a także często związany z tym brak apetytu, powodują, że seniorzy nie przywiązują wagi do jedzenia. Nie przyrządzają też posiłków, które są pracochłonne. O swoją dietę nie dbają zwłaszcza osoby samotne, żyjące w poczuciu izolacji, czujące się mało użytecznymi dla otoczenia.
O wielu aspektach odżywiania seniorów dowiedzą się Państwo podczas wykładu. Serdecznie zapraszamy seniorów, ich rodziny i opiekunów.
23.02.2016 r., godz. 16.00 (wtorek)
„Dieta dla seniora czyli ogólne wskazówki żywieniowe” – Bożena Hoinkes (Dział żywienia szpitalnego)
22.03.2016r., godz.16.00 (wtorek)
„Kiedy skóra zaczyna mówić” - lek. Olga Grygierzec (Oddział dermatologiczny)
26.04.2016 r., godz. 16.00 (wtorek)
„Choroby związane ze słońcem” – lek. Anna Ziajka – Paluch (Oddział dermatologiczny)
24.05.2016 r., godz. 16.00 (wtorek)
„Abecadło znamion – wskazówki do samokontroli” – lek. Anna Kotula – Hatala (Oddział dermatologiczny)
21.06.2016 r., godz. 16.00 (wtorek)
„Woda fundamentem zdrowia” – Bożena Hoinkes (Dział żywienia szpitalnego)
Wszystkie wykłady odbywają się w sali konferencyjnej Pawilonu Diagnostyczno - Zabiegowego Szpitala Śląskiego w Cieszynie. Wstęp bezpłatny, serdecznie zapraszamy.
3 lutego br., Szpital Śląski w Cieszynie gościł Ks. Bp. Piotra Gregera Biskupa Pomocniczego Diecezji Bielsko – Żywieckiej a także biskupa tytularnego Assavy (Algieria).
Zacny gość odwiedził szpital składając podziękowanie wszystkim, którzy każdego dnia stoją przy łóżku pacjenta. Służba wobec chorego jest misją lekarza – Jego Ekscelencja przytoczył słowa Benedykta XVI i dodał – społeczeństwo, które nie potrafi współczuć i towarzyszyć w cierpieniu jest społeczeństwem okrutnym. Przytoczył również słowa Jana Pawła II "Nigdy zdrowy do końca chorego nie zrozumie".
Ks. Bp. Piotr Greger podziękował dyrekcji szpitala, personelowi, kapelanom i wolontariuszom za służbę choremu życząc żeby nigdy nie zabrakło ludzi, którzy przyniosą ulgę cierpiącym. Następnie Jego Ekscelencja modlił się wraz z chorymi w szpitalnej kaplicy oraz odwiedził pacjentów na Oddziale chirurgicznym dla dzieci i Oddziale kardiologicznym.
Szpital Śląski w Cieszynie
43-400 Cieszyn
ul. Bielska 4
tel. +48 33 854 92 00
fax. +48 33 852 12 24