Gdzie żyje się najdłużej i w dobrym zdrowiu? W przygotowanym przez Dziennik Gazeta Prawna „Rankingu Zdrowia Polski” - wśród wyróżnionych 90 powiatów i 35 miast - Cieszyńskie zajęło wysokie trzecie miejsce. Niewątpliwie do zajęcia – przez Powiat - tak wysokiego miejsca w dużym stopniu przyczynił się wieloprofilowy Szpital Śląski w Cieszynie.
Przygotowując ranking zdrowia powiatów i miast w Polsce uwzględniono 3 kategorie:
1/ Zaplecze medyczne, czyli potencjał zdrowotny.
Aby to zbadać, zapytano wszystkie powiaty i miasta na prawach powiatu m. in. o to, ile mają szpitali, przychodni, poradni oraz aptek a także ilu lekarzy i pielęgniarek przypada na 1 tys. mieszkańców. Brano także pod uwagę wyposażenie placówek medycznych, czyli liczba tomografów, RTG, aparatów USG czy do przeprowadzania mammografii, jak też programów profilaktycznych. Ważna była także liczba zespołów ratowniczych oraz wydatki własne na ochronę zdrowia.
2/ Druga kategoria a także najważniejsza, to ocena zdrowia mieszkańców.
W tej kategorii analizowano demografię: umieralność noworodków na tysiąc mieszkańców, a także przyczyny śmierci. Istotne były dane dotyczące odsetka zgonów na takie choroby jak: układu krążenia, oddechowego, oraz nowotworów.
3/ Ostatnią - istotną dla pacjentów - kategorią była dostępność badań.
Ważny dla przeprowadzonych analiz był czas oczekiwania na podstawowe badania, takie jak tomograf, USG brzucha czy EKG. Oceniano również jak długo mieszkańcy czekają na wizytę u pediatry czy tez kardiologa, neurologa czy stomatologa oraz onkologa. Równie istotna była dostępność operacji oraz zabiegów: m in. usunięcia zaćmy, wszczepienia endoprotezy, by-passów czy usunięcia trzeciego migdałka. Wreszcie ostatnią pozycją była opieka nad osobami starszymi (czas oczekiwania na przyjęcie do zakładu opiekuńczo-leczniczego).
Według rankingu Dziennika Gazety Prawnej, „najzdrowszy” jest powiat tatrzański, drugie miejsce zajął powiat gorlicki.
23 lutego br. na spotkaniu prozdrowotnym z cyklu Pro salute słuchacze otrzymali od Bożeny Hoinkes - dietetyka szpitalnego - wskazówki dotyczące właściwego odżywiania seniorów.
Aby zmniejszyć ryzyko niedożywienia u osób w starszym wieku, należy:
• codzienne spożywać 4–5 posiłków o regularnych porach, w odstępach co ok. 3 godz.,
• pamiętać o regularnej aktywności ruchowej na świeżym powietrzu (np. spacery),
• dobierać odpowiednią do aktywności ruchowej i zaleceń dietetycznych wielkość posiłków, a także zwracać uwagę na różnorodność wyboru produktów żywnościowych i potraw,
• spożywać 5 porcji dziennie warzyw i owoców w miarę możliwości w postaci surowej lub świeżej,
• wypijać odpowiednią ilość płynów w ciągu dnia (minimum 2l, czyli około 7–8 szklanek płynów dziennie); można uwzględnić wśród nich mleko lub fermentowane napoje mleczne (jogurt, kefir i maślanka), a także wody mineralne o zwiększonej zawartości wapnia oraz szklankę dziennie 100% soku warzywnego lub owocowego, jako jedną z 5 porcji warzyw lub owoców,
• codziennie spożywać co najmniej 3 porcje mleka i/lub przetworów mlecznych o zmniejszonej zawartości tłuszczu. Można naturalne produkty mleczne łączyć z dodatkami świeżych sezonowych owoców.
Wchodząc w okres życia 60+ musimy liczyć się z gorszą pracą układu pokarmowego i układu krążenia - mówi B.Hoinkes - Osoby w podeszłym wieku częściej męczy niestrawność, pojawia się nadciśnienie tętnicze, miażdżyca i wiele innych chorób, obniża się odporność. W walce z tymi dolegliwościami istotną rolę odgrywa dieta, którą seniorzy często zaniedbują.
Na stronie www.szpitalslaski.pl w zakładce Szpital/Promocja zdrowia jest dostępny cały wykład.
Szpital Śląski w Cieszynie
43-400 Cieszyn
ul. Bielska 4
tel. +48 33 854 92 00
fax. +48 33 852 12 24