Aktualności

Sezonowe warzywa i owoce zawierają idealne proporcje substancji odżywczych. Co więcej, działając synergicznie korzystnie wpływają na procesy zachodzące w organizmie. - To dlatego szczególnie latem powinniśmy korzystać z bogactwa świeżych warzyw i owoców – mówi Beata Czernik, dietetyk Szpitala Śląskiego w Cieszynie.
- Warzywa oraz owoce można jeść nawet pięć razy dziennie. To prosty sposób na zachowanie zdrowia i urody – potwierdza Bożena Hoinkes, dietetyk szpitalny. Świeże czereśnie, maliny, papierówki i pomidory są latem najbogatsze w ważne dla funkcjonowania substancje odżywcze.

Creative Vegetable arts 17
Specjaliści z zakresu odżywiania podkreślają, że dieta może poprawić stan zdrowia lub wręcz przeciwnie – pogorszyć kondycję organizmu. Warto wziąć to pod uwagę i wzbogacić jadłospis o warzywa i owoce, które wzmacniają odporność, działają przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo, odtruwająco. Zmniejszają też ryzyko nowotworów, wpływają na metabolizm i równowagę kwasowo-zasadową. Mają przy tym dużą gęstość odżywczą, co oznacza, że na jedną kalorię przypada wiele witamin, minerałów i fitozwiązków. Dzięki spożywaniu produktów pochodzących wprost z natury unika się przedawkowania składników odżywczych, co może zdarzyć się w przypadku stosowania suplementów diety.

Jedz kolorowo
Pigmenty nadające barwę roślinom zaliczane są do cennych dla zdrowia fitozwiązków. To dlatego dietetycy zalecają jadanie warzyw i owoców ze wszystkich grup kolorystycznych:
• Czerwone - pomidory czy arbuzy zwierają likopen, silny antyoksydant, który obniża ryzyko chorób serca i nowotworów,
• Purpurowo-niebieskie - np. borówki, bakłażany, czarne porzeczki - zawierają antocyjany. Uważa się, że obniżają one ryzyko chorób układu krążenia, wpływają na ostrość widzenia, hamują zaburzenia pamięci i funkcji motorycznych,
• Pomarańczowe i żółte - np. marchew, dynia, morele obfitują w karotenoidy, w tym beta-karoten i luteinę. Wzmacniają odporność, chronią wzrok i układ krążenia.
• Zielone - np. szpinak, brokuły, szczypior - bogate są w luteinę i zeaksantynę, które chroniąc oczy przed działaniem promieni UV, zapobiegają m.in. zwyrodnieniu plamki żółtej i zaćmie. Zielone warzywa obfitują również w kwas foliowy korzystnie oddziałujący na układy nerwowy i krążenia.

Umyj, zanim zjesz
Na powierzchni warzyw i owoców mogą znajdować się pozostałości po pestycydach i nawozach sztucznych, jaja i larwy owadów oraz bakterie, które są częstą przyczyną bólu brzucha i biegunki. Produkty te należy umyć tuż przed spożyciem i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ponadto warto pamiętać o wystrzeganiu się spożywania produktów, na których widać ślady pleśni - w ich wnętrzu kryją się mykotoksyny, wytwarzane przez grzyby pleśniowe.
Nierzadko to nie słodkie jagody czy soczyste gruszki, ale brudne dłonie bywają przyczyną biegunki. W jej opanowaniu pomogą leki z loperamidem, spowalniające perystaltykę jelit i ograniczające liczbę wypróżnień, a także przejście na lekko strawną dietę i picie dużej ilości napojów. Jeśli jednak dolegliwość jest nasilona, towarzyszy jej gorączka, bóle brzucha, głowy, wymioty i trwa dłużej niż dwa dni – to sygnał, że trzeba zgłosić się do lekarza.
Smacznych i zdrowych wakacji!

Informacje kontaktowe

Szpital Śląski w Cieszynie

43-400 Cieszyn
ul. Bielska 4

tel. +48 33 854 92 00
fax. +48 33 852 12 24

Formularz kontaktowy

Uwaga! Ten serwis używa plików cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem
Top