pobierz artykuł
                                                                      

Beata Czernik

Dieta bezpurynowa jest stosowana u pacjentów z dną moczanową. Dieta powinna być lekkostrawna, w której maksymalnemu ograniczeniu ulegają produkty o wysokiej zawartości związków purynowych. Całkowita kaloryczność powinna wynosić ok. 2000 kcal na dobę. Dieta powinna dostarczać odpowiedniej ilości białka, tłuszczu, węglowodanów, witamin i składników mineralnych . Powinna być bogata w węglowodany , które wzmagają   wydalanie moczanów   z moczem, natomiast uboga w tłuszcze, które powodują wchłanianie zwrotne moczanów do organizmu.

ZALECENIA I UWAGI

Jedz regularnie. Posiłki spożywaj 4-5 razy dziennie, małe objętościowo o stałych porach. Potrawy nie powinny być zbyt gorące ani zbyt zimne. Ostatni posiłek powinien być spożyty 3-4 godziny przed snem, ponieważ w nocy w czasie snu zwiększa się ilość zatrzymanego w organizmie kwasu moczowego.

Stosuje się potrawy gotowane w wodzie i na parze. Zupy i sosy sporządza się na wywarach warzywnych. Potrawy podprawia się zawiesinami z wody i mąki. Zabrania się używania zasmażek . Zakazane jest spożywanie rosołów i wywarów z kości.

Mięso podaje się tylko gotowane w dużej ilości wody . Zabrania się spożywania potraw smażonych , pieczonych i duszonych .

Do pokarmów bogatych w związki purynowe należą : wyciągi z mięsa, dziczyzna, podroby, sardynki, śledzie, kakao, czekolada, mocna herbata, czekolada. Nieco mniej tych związków zawierają : groch, fasola, bób, soczewica, szpinak     i grzyby.

Zaleca się spożywanie węglowodanów złożonych pochodzących z takich produktów jak : pieczywo jasne i ciemne, makarony i kasze jasne i ciemne, ryże, ziemniaki, warzywa i owoce.

Należy ograniczyć spożycie mięsa ,podrobów, ryb. Całkowicie wykluczyć wszystkie rodzaje wędlin i konserw. Zawierają duże ilości związków purynowych.

Tłuszcze stosuje się w ograniczonych ilościach (masło, oliwa z oliwek, oleje , margaryny miękkie, śmietankę). Zabrania się natomiast spożywania takich tłuszczów jak : smalec , sadło , słonina , boczek wędzony.

Warzywa i owoce można spożywać na surowo. Podawać zarówno w postaci gotowanej, jak i w postaci surówek.

Potrawy należy przyprawiać kwaskiem cytrynowym, sokiem z cytryny, zieloną pietruszką, zielonym koperkiem, majerankiem, cynamonem, wanilią. Należy ograniczyć sól, vegetę, a wykluczyć pieprz, ocet, musztardę.

Całkowicie zrezygnuj z alkoholu i palenia tytoniu.

Przykładowe jadłospisy  

ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

KOLACJA

mleko , rogal, masło, miód naturalny

kisiel owocowy

dyniowa z grzankami,

dorsz w jarzynach po grecku, ziemniaki

jabłko

herbata owocowa , graham, masło, twarożek ze szczypiorkiem

kawa zboż. z ml.,masło, razowy, jajko / miękko

jogurt owocowy

pomidorowa z ryżem,

kluski na parze z sosem truskawkowym

biszkopty

herbata, bułka, masło,

pasta z tuńczyka (w sosie

własnym)

bawarka, bułka grahamka sał. z sałaty ziel.,awokado

pomidora i feta z sosem

winegrette

budyń waniliowy

jarzynowa z makar.,

kotlet z jaj , ćwikła ,

ziemniaki

koktajl owocowy

herbata z cytryną , ryż

z jabłkami , masłem , cukrem i cynamonem

kawa zboż. z ml., chleb,

masło, ser twarogowy z rzodkiewką

musli z bakaliami na mleku

barszcz z ziemniakami

gołąbki z kapustą,

sos pomidorowy

sok pomarańczowy

naturalny

herbata owocowa, bułka z dynią, masło , ser żółty ,

pomidor

bawarka, chleb razowy,

masło, jajecznica, sałata

zielona

keks biszkoptowy

krupnik, kotlety ziemniaczane, sos koperkowy ,surówka       z kapusty kiszonej

galaretka wiśniowa

herbata z cytr., bułka ,

masło , pasta warzywna

kawa zboż z ml., bułka , masło, sałatka z pomidora

pomarańcza

koperkowa z ziemn.,

udko gotow. 1/2 szt., ryż,mizeria z jogurtem

sok marchewki

herbata owocowa, pierogi ruskie z cebulką

kawa zboż. z ml, graham,

masło, powidła

jogurt naturalny

ryżowa, jajko sadzone,

kasza gryczana, sałata lodowa z sosem winegrette

sałatka owocowa

herbata zielona, graham

z ziarnami , masło , pasta z mięsa i warzyw

                                        Produkty i potrawy wskazane i przeciwskazane w dnie moczanowej

PRODUKTY I POTRAWY

ZALECANE

PRZECIWSKAZANE

napoje

mleko, przetwory mleczne, kawa zboż. z mlekiem , bawarka, słaba herbata, herbata owocowa, ziołowa,

soki owocowe, warzywne, kompoty, napoje mleczno

-owocowe, niegazowane wody mineralne

alkoholowe, kakao, płynna czekolada, kawa,

prawdziwa, mocna herbata, wody i napoje gazowane

pieczywo

pszenne, żytnie, razowe, pieczywo półcukiernicze, suchary, biszkopty

-

dodatki do pieczywa

chudy twaróg, jajka, dżemy, marmolada, powidła, miód naturalny

w ograniczonej ilości : ser żółty

tłusty twaróg , ser topiony, sery dojrzewające, wszystkie rodzaje wędlin i konserw

tłuszcze

w ogranicz. ilości : masło, margaryny, oleje, oliwa z oliwek

smalec, słonina, łój, boczek

zupy i sosy

na wywarach warzywnych, podprawiane zawiesiną z mąki i wody lub mleka, mleczne, owocowe

sosy łagodne, warzywne, owocowe, mleczne

zagęszczane zawiesiną z mąki i wody lub mleka

tłuste, zawiesiste na wywarach mięsnych,

kostnych, grzybowych, zasmażane,

pikantne z warzyw kapustnych, strączkowych,

esencjonalne rosoły, buliony;

sosy ostre : chrzanowy, musztardowy,

cebulowy, śmietanowy, majonezowy

dodatki do zup

chleb, grzanki, kasze, ryż, makarony, lane ciasto,

ziemniaki, groszek ptysiowy

suche nasiona roślin strączkowych

mięso, drób, ryby

w ograniczonej ilości : gotowane chude mięso wołowe, wieprzowe, drobiowe , ryby

tłusta wołowina, wieprzowina, ryby, baranina,

dziczyzna, drób, flaki, mózg,

potrawy pieczone, smażone, wędzone, marynowane

potrawy półmięsne

i bezmięsne

budynie z mięsa gotowanego, kasz, makaronu, warzyw, risotto z mięsem ,warzywami, gołąbki, knedle leniwe pierogi, kluski / parze, kluski śląskie, pierogi z mięsem, owocami, warzywami, naleśniki, omlety

wszelkie potrawy smażone na tłuszczu : placki

ziemniaczane, bliny, kotlety, krokiety ;

bigos, łazanki z kapustą, fasolka po bretońsku

potrawy z jaj

jajka na miękko, twardo, omlety, jajecznica na parze

potrawy z jaj smażone

ziemniaki

gotowane, w całości, w postaci puree

pieczone, odsmażane, smażone z tłuszczem : frytki, krążki, placki, chipsy

warzywa

młode, soczyste : marchew, pietruszka, seler, buraki, dynia, pomidory, warzywa kapustne, kalafior, pory, brokuły, cebula, rzodkiewka , kalarepa ,ogórki ziel.,

sałata zielona, lodowa, chrzan      

rabarbar, szpinak, szczaw, groszek zielony,

fasolka szparagowa, wszystkie strączkowe

suche

potrawy z warzyw smażone, marynowane

owoce

dojrzałe, soczyste wszystkie owoce

owoce suszone : jabłka, śliwki, gruszki, rodzynki

-

desery

kisiele, budynie, galaretki owocowe, kompoty, musy, bezy, suflety, biszkopty, keksy, soki owocowe, koktajle mleczno-owocowe

tłuste ciasta, torty, desery z używkami, batony,

czekolada, lody, chałwa, słodycze zawierające

kakao, orzechy

przyprawy

łagodne : sok z cytryny, kwasek cytrynowy, zielona

pietruszka, zielony koperek, szczypiorek, melisa, majeranek, cynamon, wanilia

w ograniczonej ilości : ocet winny, sól, wegeta

ostre : ocet, pieprz, papryka , chili, curry, ziele

angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa,

gorczyca, musztarda

Informacje kontaktowe

Szpital Śląski w Cieszynie

43-400 Cieszyn
ul. Bielska 4

tel. +48 33 854 92 00
fax. +48 33 852 12 24

Formularz kontaktowy

Uwaga! Ten serwis używa plików cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem
Top