Beata Czernik

pobierz artykuł

Dieta powinna być lekkostrawna, o całkowitej kaloryczności ok. 2000 kcal na dobę. Wymaga od chorego picia dużej ilości płynów. Ma to zapobiec krystalizacji szczawianów. Zaleca się ograniczenie spożycia produktów bogatych w szczawiany i wapń, aby ograniczyć wytrącenie się złogów w postaci szczawianu wapnia ze składników moczu. Nie należy jednak zbytnio ograniczać spożycia wapnia, ponieważ jest on niezbędny do budowy kości, a jego niedobór wpływa na zwiększenie wchłaniania i wydalania szczawianów prowadząc do powstania złogów. Dlatego zaleca się umiarkowane spożycie nabiału.

ZALECENIA I UWAGI

Jedz regularnie. Posiłki spożywaj 5 - 6 razy dziennie, małe objętościowo o stałych porach. Potrawy nie powinny być zbyt gorące ani zbyt zimne. Posiłki powinny być spożywane spokojnie, bez pośpiechu. Ostatni posiłek powinien być jedzony około 3 godziny przed pójściem spać.

Stosuje się potrawy gotowane w wodzie i na parze, pieczone w folii lub w pergaminie i duszone bez tłuszczu. Zabrania się podawania potraw pieczonych i smażonych w głębokim tłuszczu. Dozwoloną ilość tłuszczu dodaje się w postaci surowej do gotowych potraw . Zupy i sosy sporządza się na wywarach warzywnych. Potrawy podprawia się zawiesinami z wody i mąki. Zabrania się używania zasmażek i śmietany.

Zaleca się spożywanie produktów obfitujących w błonnik. Dlatego w diecie wskazane są warzywa i owoce spożywane w postaci surowej. Nie powinno zabraknąć produktów zbożowych pełnoziarnistych.

Zaleca się umiarkowane spożycie nabiału i jaj.

Należy ograniczyć spożycie białka zwierzęcego zawartego w mięsie , przetworach mięsnych, rybach . Dieta bogata            

w te produkty również może sprzyjać powstawaniu kamicy nerkowej.

Tłuszcze stosuje się łatwostrawne tj. margaryny miękkie, oliwę z oliwek , śmietankę. Zabrania się natomiast spożywania takich tłuszczów jak : smalec , słonina , łój, boczek wędzony, tłuste wędliny, śmietanę . Masło dodawane na surowo do potraw jest dozwolone.

Powinno się ograniczyć spożywanie soli kuchennej, przypraw zawierających glutaminian sodu, ponieważ zwiększają one wydalanie moczanu sodu i wapnia z organizmu.

Bardzo ważne jest wypijanie odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia. Wskazane jest wypijanie około 2-3 litrów płynów na dzień w postaci wody mineralnej, soków owocowych. Pomocne jest picie naparów z ziół ( liście mącznicy, brzozy,

ziele nawłoci, korzeń lubczyka ). Po posiłkach , przed pójściem spać i po wstaniu z łóżka należy wypić 2 szklanki płynu.

Picie płynu przed pójściem spać rozcieńcza mocz w ciągu nocy. Zapewni to lepsze "przepłukiwanie nerek", a tym samym ograniczenie powstawania kamieni.

Potrawy należy przyprawiać kwaskiem cytrynowym, ziołami, zieloną pietruszką, zielonym koperkiem, majerankiem, cynamonem, wanilią. Należy ograniczyć sól, vegetę, a wykluczyć pieprz, ocet, musztardę.

Całkowicie zrezygnuj z papierosów i napojów alkoholowych.

Przykładowe jadłospisy

         ŚNIADANIE

II ŚNIAD.

                   OBIAD

PODWIECZOREK

       KOLACJA

kawa zboż. z ml., masło, graham, powidła

jabłko

pieczarkowa z ziemn.,zrazy dusz.

ćwikła, kasza gryczana,

kisiel trukawkowy

herbata,graham,masło,

pasta warzywna

herbata, żytni, masło, ser biały z rzodkiewką

arbuz

barszcz biały z ziemn., kluski na

parze z sosem jagodowym

biszkopty

herbata owoc., żytni, masło,wędlina drob.,

kawa zboż.czarna,masło, razowy, miód nat.

kefir nat

ryżowa, kopytka ziemniaczane,

sur. z marchwii i jabłka

galaretka owocowa

herbata, razowy, masło,

pasta mięsno-warzywna

herbata, graham, masło,

polędwica drobiowa

sałatka owocowa

kalafiorowa z makar., naleśniki z musem jabłkowym

jogurt naturalny

herbata, graham, masło,

jajecznica / parze

bawarka, żytni, masło, marmolada

budyń waniliowy

krem z dyni z grzank., potrawka z

kurczaka z warzywami, ziemniaki

brzoskwinia

herbata, żytni, masło,

ser żółty

kawa zboż.czarna, masło

razowy, jajko / miękko

maślanka

koperkowa z ziemn.,ryż z jabłkami

z cukrem i tłuszczem

pomarańcza

herbata, razowy,masło,

szynka konserwowa

herbata owoc., graham,

masło, serek homogeniz.

ciasto biszkopt.

barszcz z ziemniakami, makaron z warzywami, sos koperkowy

sałatka owocowa

herbata, graham, masło,

pasta rybna

                       Produkty wskazane i przeciwskazane w kamicy szczawianowo-wapniowej

PRODUKTY  

ZALECANE

PRZECIWSKAZANE

pieczywo

i prod.zbożowe

orkiszowe, żytnie, graham, razowe, pszenno-żytnie,

żytnio-razowe

mąka-razowa,orkiszowa,graham, gryczana, owsiana,

kukurydziana

kasze i ryż - ryż brązowy, biały, dziki, kasza pęczak,

gryczna, jaglana, jeczmienna, perłowa

płatki i otreby - płatki owsiane jęczmienne, pszenne,

kukurydziane, otręby pszenne, owsiane

pszenne, mąka pszenna, ryż biały, kasza manna, makarony z mąki pszennej

dodatki do pieczywa

dżemy, marmolady, powidła, miód naturalny

ograniczone - chudy twaróg, sery topione     i żółte, jajka gotow.na miękko, na twardo, jajecznica na parze, chude wędliny drobiowe, szynki wieprzowe, pasty mięsne, rybne

przeciwskazane - tłuste wędliny, konserwy mięsne, rybne, pasztetowa,salceson , ryby wędzone, marynowane

mleko

-

ograniczone - chude mleko i jego przetwory

tłuszcze

olej rzepakowy, lniany, sojowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek

ograniczone - masło

przeciwskazane - margaryny twarde,smalec,

słonina, boczek, łój

mięso, drób

ryby

-

ograniczone - chuda wołowina, wieprzowina,

cielęcina, chudy drób, chude gatunki ryb

przeciwskazane - tłusta wołowina, baranina, wieprzowina, dziczyzna, podroby, tłusty drób, tłuste gatunki ryb

warzywa

pietruszka, bakłażany, rzeżucha, brokuły, kabaczki,

dynia, kalafior, pieczarki, cykoria, szparagi,ogórki,

brukiew, kalarepa, papryka, rzodkiewka, grzyby, por, cebula, brukselka, kukurydza

ograniczone - ziemniaki, seler, marchew, buraki, pomidory, sałata zielona i lodowa,

wszystkie rodzaje kapust, nasiona roślin

strączkowych

przeciwskazane - szpinak, szczaw, rabarbar,

boćwina, kiszonki, koncentraty zup i sosów

owoce

jabłka, gruszki, czereśnie, wiśnie, poziomki, maliny,

jagody, jeżyny,porzeczki czarne i białe, granat, melon, arbuz, brzoskwinie, nektarynki, morele, mandarynki,

ananas, pomarańcze, grejpfrut, kiwi

ograniczone - śliwki , agrest, truskawki, winogrona, czerwona porzeczka, cytryny

przeciwskazane - figi suszone

napoje

woda mineralna niegazowana, słaba herbata, herbaty

owocowe, napary ziołowe, kawa zbożowa, soki owoc.

kawa naturalna, kakao, mocna herbata, woda mineralna gazowana , napoje gazowane, bardzo słodkie soki i napoje

przyprawy

zioła : bazylia, szałwia, rozmaryn, estragon, oregano,

pietruszka zielona, koperek zielony, ziele angielskie,

liście laurowe, wanilia, cynamon,

oraniczone - sól, musztarda, curry, imbir

przeciwskazane - ocet, pieprz,chili, tabasco i inne przyprawy z glutaminianem sodu

desery

i słodycze

kisiele, galaretki owocowe, budynie, bezy, suflety, biszkopty

ograniczone - cukier

przeciwskazane - czekolada, batony, tłuste ciasta, torty, desery z używkami, chałwa, słodycze zawierające kakao

Informacje kontaktowe

Szpital Śląski w Cieszynie

43-400 Cieszyn
ul. Bielska 4

tel. +48 33 854 92 00
fax. +48 33 852 12 24

Formularz kontaktowy

Uwaga! Ten serwis używa plików cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem
Top