Beata Czernik
Jest to choroba autoimmunologiczna, w wyniku której organizm produkuje przeciwciała, które atakują tarczycę prowadząc do stopniowego jej niszczenia i niedoczynności. U wielu chorych na Hashimoto występują niedobory witamin D, B 12, żelaza, magnezu, selenu, cynku. Tarczyca lubi jod, dlatego w przypadku osób cierpiących na niedoczynność tarczycy bardzo istotną rolę odgrywa dostarczanie do organizmu odpowiedniej ilości jodu. Również bardzo często występuje nietolerancja laktozy.Dieta powinna być lekkostrawna,bezlaktozowa,bezglutenowa bez cukrów prostych o całkowitej kaloryczności ok. 2000 kcal na dobę.
ZALECENIA I UWAGI
Jedz regularnie. Posiłki spożywaj 5 razy dziennie, małe objętościowo o stałych porach. Potrawy nie powinny być zbyt gorące ani zbyt zimne.
Stosuje się potrawy gotowane w wodzie i na parze, pieczone w pergaminie i duszone bez tłuszczu. Zabrania się podawania potraw smażonych. Zupy czyste na wywarach mięsnych i warzywnych. Sosy sporządza się na wywarach warzywnych.Potrawy podprawia się zawiesinami z wody i mąki bezgluten. Zabrania się używania zasmażek ,śmietany.
Należy dostarczyć do organizmu jod. Jego źródła to : sól kuchenna jodowana ( bez sodu np.salvita ), owoce morza, świeże ryby morskie : dorsz, łosoś, płastuga, makrela, tuńczyk, śledzie, szparagi jarmuż.
Z diety eliminujemy : gluten, a więc zboża oraz produkty z nich wytworzone
nabiał ( laktoza ) - mleko krowie, twarogi, sery żółte, topione, jogurty, maślanki , kefiry
Z tłuszczy można stosować :olej kokosowy (do obróbki termicznej i na zimno),olej lniany (dodatek do potraw),z wiesiołka ,oliwa z oliwek (na zimno do potraw),tahini (do kanapek; z nasion sezamu),masło klarowane(do obróbki term.).
Należy unikać soi pod każdą postacią,oleju sojowego,kotletów sojowych,flaczków sojowych,gotowych wędlin,kiełbas, parówek , bo w 99% zawierają soję.
Białko powinno być chude , pełnowartościowe, pochodzenia zwierzęcego.
Całkowicie wyklucza się cukier i słodycze.
Z diety należy wykluczyć wszystkie warzywa psiankowe - paprykę, pomidory, brokuły, bakłażany. Owoce bez ograniczeń co do rodzaju - 200g dziennie ze względu na cukier owocowy fruktozę.
Wskazane jest pić wodę mineralną niegazowaną z jodem.
Potrawy należy przyprawiać kwaskiem cytrynowym, sokiem z cytryny, zieloną pietruszką, zielonym koperkiem.
Należy całkowicie zrezygnować z alkoholu i palenia tytoniu.
Przykładowe jadłospisy
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
KOLACJA |
mleko kozie,piecz.ryżowe,olej kokosowy, ser biały kozi z rzodkiewką |
koperkowa z ziemn.,zrazy dusz.,ćwikła, kasza jaglana, kompot owocowy b/cukru |
budyń śmietank. na mleku kozim b/cukru |
herb.czerwona,chleb grycz., masło klarow.,polędwica domowa,ogórek zielony |
mleko kokos.,pieczywo kukurydz, olej kokosowy, mus jabłkowy |
ryżowa,pierś z kurcz.gotow., sur. z marchewki,selera + 2 orzechy brazylijskie z oliwą z sokiem z cytryny,ziemniaki, kompot owocowy b/cukru |
jogurt nat. z mleka koziego z owocami |
herb.ziołowa,chleb grycz., sałatka z bobu, rzodkiewki i śledzia typu a la matias z łyżką majonezu |
kawa zboż.z ml.ryżowym,bułka grycz.,olej kokosowy, jajko na miękko , sałata zielona |
barszcz z ziemn.,wieprz.dusz. w jarzynach,szparagi z wody z masłem klarow.,makaron got. bezgluten.,kompot b/cukru |
sałatka owocowa z rodzynkami i upraż. słonecznikiem |
herb.czerwona z cytr.,bułka grycz.,olej kokosowy,pasta mięsna z warzywami |
bawarka z mlekiem kokos.,piecz. kukur.,olej kokosowy,pasta z sera koziego z tuńczykiem |
ogórkowa z kaszą grycz.,królik dusz.,bukiet warzyw z wody z masłem klarow. ,ziemniaki, kompot b/cukru |
dowolny owoc |
herb.owocowa,pieczywo ryżowe,olej kokos.,klops, sałata lodowa |
kawa zboż.z ml.ryżowym,chleb gryczany,olej kokosowy,kiełbasa domowa |
zupa krem z dyni,klopsiki dusz, sur.z kap.kiszonej,ziemniaki, kompot owocowy b/cukru |
sok pomarańczowy naturalny wyciskany |
herbata ziołowa, ryż z jabłkami b/cukru z masłem klarowanym |
mleko kozie,bułka grycz.,olej kokos., pasta z jaj i z szynki domowej |
szpinak.z ziemn.,gulasz woł., sał.z czerwonej kapusty,kluski śląskie,kompot owoc.b/cukru |
kisiel z owocami b/c |
herb.czerwona z cytryną, placki z cukini z siemieniem lnianym |
kawa zboż.z ml.ryżowym,piecz. kukurydz.,olej kokosowy,pasta z awokado |
krupnik z kaszy jagl.,ryba po grecku w jarzynach,ziemniaki, kompot owocowy b/cukru |
płatki ows.bezglut./ wodzie z bananem, żurawiną,śliwką kalif. |
herb.ziołowa, bułka grycz., olej kokos.,jajecznica/parze ze szczypiorkiem |
Produkty i potrawy wskazane i przeciwskazane w schorzeniach tarczycy
PRODUKTY I POTRAWY |
ZALECANE |
PRZECIWSKAZANE |
napoje |
mleko kozie , kokosowe , ryżowe , migdałowe , kawa zbożowa i bawarka z mlekiem kokosowym , kozim , ryżowym , herbata czerwona , owocowa , ziołowa, soki naturalne wyciskane z owoców i warzyw , kompoty , napoje mleczne bez zawartości laktozy, niegazowane wody mineralne z jodem |
alkoholowe, kakao, płynna czekolada, kawa prawdziwa , mleko krowie, kefir, maślanka , jogurt , wody i napoje gazowane |
produkty zbożowe |
makarony kukurydziane , ryżowe , bezglutenowe , płatki owsiane ( jeżeli jest symbol przekreślonego kłosa ) , ryżowe , jaglane , kasza jaglana ,gryczana, mąka : ryżowa , ziemniaczana , kukurydziana ,z kasztana jadalnego , gryczana , z komosy ryżowej , amarantusowa , migdałowa , kokosowa ; komosa ryżowa,ryże(w szczególności basmati ),siemię lniane |
pszenica , żyto , jęczmień oraz produkty z nich wytworzone jak makarony , kuskus , chrupki , płatki śniadaniowe na bazie ww zbóż |
pieczywo |
bezglutenowe : na bazie mąki ryżowej , gryczanej , kukurydzianej , ziemniaczanej , chrupki kukurydziane |
pieczywo pszenne , żytnie , razowe , sojowe , cukiernicze, półcukiernicze, biszkopty, suchary |
dodatki do pieczywa |
twaróg kozi , domowe wędliny , jajko na miękko, twardo, jajecznica / parze, pasty mięsne ,jarzynowe, mięsno-jarzynowe , rybne |
twaróg ,sery feta , pleśniowe , dojrzewające, fromage ,sery topione , wędliny sklepowe , konserwy, pasztetowa, salceson , dżemy , miody nat. |
tłuszcze |
masło klarowane, oliwa z oliwek ,olej kokosowy, lniany, z wiesiołka |
masło, smalec, słonina, boczek, margaryny twarde, tłuszcze kuchenne |
zupy i sosy |
na wywarach mięsnych i warzywnych, podprawiane zawiesiną z wody i mąki bezglutenowej |
tłuste , zawiesiste , zasmażane , zaprawiane śmietaną , pikantne ,esencjonalne rosoły , buliony ; sosy ostre : musztardowy, śmietanowy |
dodatki do zup |
ryż , makarony bezglutenowe , kasza gryczana , jaglana , ziemniaki , bataty |
kluski francuskie, kluski kładzione, makarony, kasza jęczmienna , manna |
mięso, drób, ryby |
chude mięsa : drób , króliki , wołowina , wieprzowina, cielęcina chude świeże ryby morskie : dorsz , łosoś, płastuga , śledzie , makrela , tuńczyk |
tłusta wołowina, wieprzowina, baranina, dziczyzna, kaczki, gęsi, flaki, mózg, potrawy pieczone , smażone , marynowane |
potrawy półmięsne i bezmięsne |
budynie z mięsa, z kasz bezglutenowych z mięsem , z warzywami , risotto z mięsem i warzywami , makarony bezlutenowe z mięsem , kluski śląskie -same lub z mięsem / mące ziemniaczanej , zapiekanki z kasz bezgluten. i mięsa lub warzyw , naleśniki na mące kukurydzianej ze szpinakiem |
pierogi, knedle, wszelkie potrawy smażone na tłuszczu : placki ziemniaczane, krokiety , bliny, kotlety ; bigos, łazanki z kapustą, fasolka po bretońsku |
warzywa |
świeże i mrożone:marchew ,pietruszka,kalafior,seler, brokuły,dynia ,szpinak ,buraki ,sałata zielona,lodowa, warzywa kapustne, kap. pekińska,kiszona,kalarepa, szparagi ,jarmuż ,rzodkiewki ,ogórki zielone ,chrzan, awokado,suche nasiona roślin strączkowych warzywa w postaci gotowanej ,sałatek i surówek |
warzywa psiankowe :papryka-każdego koloru , pomidory , bakłażany , przecier pomidorowy, soja warzywa marynowane , zasmażane |
ziemniaki |
gotowane w całości , w postaci puree ; bataty |
odsmażane, smażone z tłuszczem : frytki, krążki, placki, chipsy |
owoce |
bez ograniczeń co do rodzaju |
- |
substancje słodzące |
- |
cukier |
desery |
kisiele, budynie, galaretki owocowe i kompoty - bez cukru , sałatki owocowe |
wszystkie ciasta , torty , słodycze |
przyprawy |
łagodne : sok z cytryny, kwasek cytrynowy, zielona pietruszka , zielony koperek |
ocet, wegeta , pieprz, papryka słodka, ostra, chili,curry ,musztarda ,keczup, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa , gorczyca |
sól kuchenna |
sól jodowana ( bez sodu np. salvita ) |
sól niejodowana, z sodem |