Beata Czernik       

pobierz artykuł

Jest to choroba autoimmunologiczna, w wyniku której organizm produkuje przeciwciała, które atakują tarczycę prowadząc do stopniowego jej niszczenia i niedoczynności. U wielu chorych na Hashimoto występują niedobory witamin D, B 12, żelaza, magnezu, selenu, cynku. Tarczyca lubi jod, dlatego w przypadku osób cierpiących na niedoczynność tarczycy bardzo istotną rolę odgrywa dostarczanie do organizmu odpowiedniej ilości jodu. Również bardzo często występuje nietolerancja laktozy.Dieta powinna być lekkostrawna,bezlaktozowa,bezglutenowa bez cukrów prostych o całkowitej kaloryczności ok. 2000 kcal na dobę.

ZALECENIA I UWAGI

Jedz regularnie. Posiłki spożywaj 5 razy dziennie, małe objętościowo o stałych porach. Potrawy nie powinny być zbyt gorące ani zbyt zimne.

Stosuje się potrawy gotowane w wodzie i na parze, pieczone w pergaminie i duszone bez tłuszczu. Zabrania się podawania potraw smażonych. Zupy czyste na wywarach mięsnych i warzywnych. Sosy sporządza się na wywarach warzywnych.Potrawy podprawia się zawiesinami z wody i mąki bezgluten. Zabrania się używania zasmażek ,śmietany.

Należy dostarczyć do organizmu jod. Jego źródła to : sól kuchenna jodowana ( bez sodu np.salvita ), owoce morza, świeże ryby morskie : dorsz, łosoś, płastuga, makrela, tuńczyk, śledzie, szparagi jarmuż.

Z diety eliminujemy : gluten, a więc zboża oraz produkty z nich wytworzone

                                   nabiał ( laktoza ) - mleko krowie, twarogi, sery żółte, topione, jogurty, maślanki , kefiry

Z tłuszczy można stosować :olej kokosowy (do obróbki termicznej i na zimno),olej lniany (dodatek do potraw),z wiesiołka ,oliwa z oliwek (na zimno do potraw),tahini (do kanapek; z nasion sezamu),masło klarowane(do obróbki term.).

Należy unikać soi pod każdą postacią,oleju sojowego,kotletów sojowych,flaczków sojowych,gotowych wędlin,kiełbas, parówek , bo w 99% zawierają soję.

Białko powinno być chude , pełnowartościowe, pochodzenia zwierzęcego.

Całkowicie wyklucza się cukier i słodycze.

Z diety należy wykluczyć wszystkie warzywa psiankowe - paprykę, pomidory, brokuły, bakłażany. Owoce bez ograniczeń co do rodzaju - 200g dziennie ze względu na cukier owocowy fruktozę.

Wskazane jest pić wodę mineralną niegazowaną z jodem.

Potrawy należy przyprawiać kwaskiem cytrynowym, sokiem z cytryny, zieloną pietruszką, zielonym koperkiem.

Należy całkowicie zrezygnować z alkoholu i palenia tytoniu.

Przykładowe jadłospisy  

ŚNIADANIE

OBIAD

PODWIECZOREK

KOLACJA

mleko kozie,piecz.ryżowe,olej kokosowy, ser biały kozi z rzodkiewką

koperkowa z ziemn.,zrazy dusz.,ćwikła, kasza jaglana,

kompot owocowy b/cukru

budyń śmietank. na mleku kozim b/cukru

herb.czerwona,chleb grycz.,

masło klarow.,polędwica domowa,ogórek zielony

mleko kokos.,pieczywo kukurydz, olej kokosowy, mus jabłkowy

ryżowa,pierś z kurcz.gotow.,

sur. z marchewki,selera + 2

orzechy brazylijskie z oliwą     z sokiem z cytryny,ziemniaki, kompot owocowy b/cukru

jogurt nat. z mleka

koziego z owocami

herb.ziołowa,chleb grycz.,

sałatka z bobu, rzodkiewki

i śledzia typu a la matias

z łyżką majonezu

kawa zboż.z ml.ryżowym,bułka

grycz.,olej kokosowy, jajko na miękko , sałata zielona

barszcz z ziemn.,wieprz.dusz.

w jarzynach,szparagi z wody

z masłem klarow.,makaron

got. bezgluten.,kompot b/cukru

sałatka owocowa z

rodzynkami i upraż.

słonecznikiem

herb.czerwona z cytr.,bułka

grycz.,olej kokosowy,pasta

mięsna z warzywami

bawarka z mlekiem kokos.,piecz.

kukur.,olej kokosowy,pasta z sera

koziego z tuńczykiem

ogórkowa z kaszą grycz.,królik

dusz.,bukiet warzyw z wody z

masłem   klarow. ,ziemniaki,

kompot b/cukru

dowolny owoc

herb.owocowa,pieczywo

ryżowe,olej kokos.,klops,

sałata lodowa

kawa zboż.z ml.ryżowym,chleb

gryczany,olej kokosowy,kiełbasa domowa

zupa krem z dyni,klopsiki dusz,

sur.z kap.kiszonej,ziemniaki,

kompot owocowy b/cukru

sok pomarańczowy

naturalny wyciskany

herbata ziołowa, ryż z

jabłkami b/cukru z masłem

klarowanym

mleko kozie,bułka grycz.,olej kokos., pasta z jaj i z szynki domowej

szpinak.z ziemn.,gulasz woł.,

sał.z czerwonej kapusty,kluski

śląskie,kompot owoc.b/cukru

kisiel   z owocami b/c

herb.czerwona z cytryną,

placki z cukini z siemieniem

lnianym

kawa zboż.z ml.ryżowym,piecz.

kukurydz.,olej kokosowy,pasta z awokado

krupnik z kaszy jagl.,ryba po

grecku w jarzynach,ziemniaki,

kompot owocowy b/cukru

płatki ows.bezglut./ wodzie z bananem, żurawiną,śliwką kalif.

herb.ziołowa, bułka grycz.,

olej kokos.,jajecznica/parze

ze szczypiorkiem

                                        Produkty i potrawy wskazane i przeciwskazane w schorzeniach tarczycy

PRODUKTY I POTRAWY

ZALECANE

PRZECIWSKAZANE

napoje

mleko kozie , kokosowe , ryżowe , migdałowe , kawa zbożowa i bawarka z mlekiem kokosowym , kozim , ryżowym , herbata czerwona , owocowa , ziołowa, soki naturalne wyciskane z owoców i warzyw , kompoty , napoje mleczne bez zawartości laktozy, niegazowane wody mineralne z jodem

alkoholowe, kakao, płynna czekolada, kawa

prawdziwa , mleko krowie, kefir, maślanka ,

jogurt , wody i napoje gazowane

produkty zbożowe

makarony kukurydziane , ryżowe , bezglutenowe , płatki owsiane ( jeżeli jest symbol przekreślonego kłosa ) , ryżowe , jaglane , kasza jaglana ,gryczana, mąka : ryżowa , ziemniaczana , kukurydziana ,z kasztana jadalnego , gryczana , z komosy ryżowej , amarantusowa , migdałowa , kokosowa ; komosa ryżowa,ryże(w szczególności basmati ),siemię lniane

pszenica , żyto , jęczmień oraz produkty z nich wytworzone jak makarony , kuskus , chrupki , płatki śniadaniowe na bazie ww zbóż

pieczywo

bezglutenowe : na bazie mąki ryżowej , gryczanej , kukurydzianej , ziemniaczanej , chrupki kukurydziane

pieczywo pszenne , żytnie , razowe , sojowe ,

cukiernicze, półcukiernicze, biszkopty, suchary

dodatki do pieczywa

twaróg kozi , domowe wędliny , jajko na miękko,

twardo, jajecznica / parze, pasty mięsne ,jarzynowe,

mięsno-jarzynowe , rybne

twaróg ,sery feta , pleśniowe , dojrzewające, fromage ,sery topione , wędliny sklepowe , konserwy, pasztetowa, salceson , dżemy , miody nat.

tłuszcze

masło klarowane, oliwa z oliwek ,olej kokosowy, lniany, z wiesiołka

masło, smalec, słonina, boczek, margaryny twarde, tłuszcze kuchenne

zupy i sosy

na wywarach mięsnych i warzywnych, podprawiane zawiesiną z wody i mąki bezglutenowej

tłuste , zawiesiste , zasmażane , zaprawiane

śmietaną , pikantne ,esencjonalne rosoły , buliony ;

sosy ostre : musztardowy, śmietanowy

dodatki do zup

ryż , makarony bezglutenowe , kasza gryczana ,

jaglana , ziemniaki , bataty

kluski francuskie, kluski kładzione, makarony, kasza jęczmienna , manna

mięso, drób, ryby

chude mięsa : drób , króliki , wołowina , wieprzowina,

cielęcina

chude świeże ryby morskie : dorsz , łosoś, płastuga ,

śledzie , makrela , tuńczyk

tłusta wołowina, wieprzowina, baranina,

dziczyzna, kaczki, gęsi, flaki, mózg,

potrawy pieczone , smażone , marynowane

potrawy półmięsne

i bezmięsne

budynie z mięsa, z kasz bezglutenowych z mięsem ,                     z warzywami , risotto z mięsem i warzywami , makarony bezlutenowe z mięsem , kluski śląskie -same lub z mięsem   / mące ziemniaczanej , zapiekanki z kasz bezgluten. i mięsa lub warzyw ,

naleśniki na mące kukurydzianej ze szpinakiem

pierogi, knedle, wszelkie potrawy smażone

na tłuszczu : placki ziemniaczane, krokiety ,

bliny, kotlety ;

bigos, łazanki z kapustą, fasolka po bretońsku

warzywa

świeże i mrożone:marchew ,pietruszka,kalafior,seler, brokuły,dynia ,szpinak ,buraki ,sałata zielona,lodowa, warzywa kapustne, kap. pekińska,kiszona,kalarepa,

szparagi ,jarmuż ,rzodkiewki ,ogórki zielone ,chrzan, awokado,suche nasiona roślin strączkowych

warzywa w postaci gotowanej ,sałatek i surówek        

warzywa psiankowe :papryka-każdego koloru ,

pomidory , bakłażany , przecier pomidorowy,

soja

warzywa marynowane , zasmażane

ziemniaki

gotowane w całości , w postaci puree ; bataty

odsmażane, smażone z tłuszczem : frytki,

krążki, placki, chipsy

owoce

bez ograniczeń co do rodzaju

-

substancje słodzące

-

cukier

desery

kisiele, budynie, galaretki owocowe i kompoty - bez cukru , sałatki owocowe

wszystkie ciasta , torty , słodycze

przyprawy

łagodne : sok z cytryny, kwasek cytrynowy, zielona

pietruszka , zielony koperek

ocet, wegeta , pieprz, papryka słodka, ostra, chili,curry ,musztarda ,keczup, ziele angielskie,

liść laurowy, gałka muszkatołowa , gorczyca

sól kuchenna

sól jodowana ( bez sodu np. salvita )

sól niejodowana, z sodem

Informacje kontaktowe

Szpital Śląski w Cieszynie

43-400 Cieszyn
ul. Bielska 4

tel. +48 33 854 92 00
fax. +48 33 852 12 24

Formularz kontaktowy

Uwaga! Ten serwis używa plików cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem
Top