Beata Czernik

Pobierz artykuł:

Zadaniem diety jest uzyskanie prawidłowego poziomu cukru we krwi w ciągu całej doby. Dieta powinna być zbliżona do prawidłowego żywienia, z wykluczeniem cukrów prostych ( cukier, słodycze, miód, dżemy) i ograniczeniem tłuszczów zwierzęcych. Stosuje się zasadę wymienników węglowodanowych (WW). Należy dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników, a więc białka, węglowodanów, tłuszczów, witamin, soli mineralnych i wody. Odpowiedniej ilości energii (prawidłowa masa ciała). Chorzy z nadwagą powinni ograniczyć ilość kalorii, natomiast dla pacjentów z niedowagą powinno się odpowiednio zwiększyć pokrycie zapotrzebowania kalorycznego. Należy ułatwić normalizowanie stężenia glukozy, lipidów i innych zaburzeń powodowanych przez cukrzycę. Dieta powinna mieć zapobiegawczy wpływ na tendecję do powikłań cukrzycy.
Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta są kluczem do unormowania poziomu glukozy we krwi. Należy strzec się nadwagi i otyłości.

ZALECENIA I UWAGI
 Jedz regularnie. Posiłki spożywaj 5 - 6 razy dziennie, średnio co 3 godz. aby nie dopuścić do uczucia głodu, małe objętościowo, lekkostrawne, łagodnie przyprawione o stałych porach. Temperatura posiłków powinna być umiarkowana.

 Stosuje się potrawy gotowane w wodzie i na parze, pieczone w pergaminie, folii i duszone bez tłuszczu. Zabrania się podawania potraw smażonych i pieczonych. Zupy i sosy sporządza się na wywarach warzywnych. Potrawy podprawia się zawiesinami z wody i mąki. Zabrania się używania zasmażek i śmietany.

 Zaleca się spożywanie węglowodanów złożonych bogatych w błonnik: pieczywo ciemne, żytnie, razowe, otręby, kasze grube, ryż brązowy, makaron z ciemniej mąki, warzywa w postaci surówek, sałatek i owoce ze skórką (jeden owoc w ciągu dnia).

Wyklucza się spożycie cukrów prostych zawartych w cukrze, słodyczach, miodach, dżemach, powidłach, marmoladzie.

 Ograniczyć mleko i przetwory mleczne ze wzgędu na zawartość cukru mlekowego laktozy (tylko 1 szkl. dziennie). Stosować z niską zawartością tłuszczu do 1,5 %. Wszystkiego rodzaju sery białe, żółte i topione ograniczyć, spożywać tylko chude i nie łączyć z pieczywem.

 Tłuszcze stosuje się łatwostrawne tj. masło, margaryny miękkie, oleje: rzepakowy, słonecznikowy, oliwę z oliwek. Zabrania się natomiast spożywania takich tłuszczów jak: smalec, słonina, łój, boczek wędzony. Należy unikać widocznego tłuszczu. Usuwać tłuszcz z mięsa, skórę z kurczaka przed przyrządzeniem.

Spożywać wędliny i mięso chude, z drobiu, cielęciny, wieprzowiny, ryb.

Potrawy należy przyprawiać kwaskiem cytrynowym, sokiem z cytryny, zieloną pietruszką, zielonym koperkiem, bazylią, tymiankiem, majerankiem. Należy ograniczyć sól, vegetę, pieprz, ocet, musztardę, chili.

Unikać alkoholu, całkowicie wykluczyć wyroby tytoniowe.

4. Przykładowe jadłospisy

ŚNIADANIE

II ŚNIADANIE

OBIAD

OBIAD II

KOLACJA

graham (1kromka),masło,  ser żółty (1plaster), ogórek

zielony, herbata bez cukru

jabłko małe (100g)

pomidorowa     z ryżem

udko dusz.,sałatka z kap.

białej, ziemn.(2szt.-małe)

woda mineralna niegaz.

żytni (2 małe kromki),masło, szynka konserwowa,

rzodkiewki,kawa zboż.b/c

razowy (2małe kr.),masło,

jajecznica/parze,pomidor,

herbata z cytryną b/c

jogurt naturalny

(200g)

chudy rosół

z makaronem

(2 łyżki ugot.)

sztuka mięsa, kalarepka dusz.,ziemn. (2szt.-małe) woda mineralna niegaz.

graham (2kromki), masło,

pasta z kurczakiem i jarzynami,papryka czerwona,herbata ziel. b/c

żytni (1kromka),serek top.

(25g),papryka żółta, herbata b/c

sok pomidorowy

(1szkl.),żytni(1kr)

kiełbasa drobiowa

kalafiorowa z ziemniakami

zrazy duszone,ćwikła (1łyżka)

sur. z kap.kisz.,kasza gryczana, ( 2łyżki ug.kaszy), woda

mineralna niegazowana

razowy (2małe kr.), masło,

pasta rybna, ogórek ziel.,

herbata z cytryną b/c

graham (2 kromki),masło,

polędwica drob., sałata zielona,kawa zbożowa b/c

twarożek z rzodkiewką (50g)

pomidor

dyniowa

z grzankami

ryba piecz.w folii,mizeria

bez śmiet.,ziemn.(2szt.-małe),woda miner.niegaz.

żytni (2 małe kr.), masło, klops wieprz.,sał.z pomid.,

ogórka kisz,sałaty lodowej

z oliwą, herbata ziel. b/c

razowy (2małe kr.),masło,

pasta z jaj,papryka czerw.

herbata z cytryną b/c

pomarańcza (1/2 szt. )

barszcz z ziemniak.

leniwe pierogi ( 6 szt.)

z tłuszczem, woda mineralna niegazowana

graham (2kromki), masło,

salceson drob.,ogórek ziel.,

herbata ziołowa b/c

żytni (2małe kr.),masło,

parówki ciel.(1 szt.), pomidor,herbata ziel. b/c

kefir (200g)

szpinakowa

z makaronem

rolada wieprzowa dusz., sałatka z czerw.kapusty,

ziemniaki (2szt.-małe),

woda miner. niegazowana

razowy (2małe kr.),masło,

pasztet drob.,kalafior got.,

herbata z cytryną b/c

graham (2kromki),masło,

kiełb.szynkowa,rzodkiewki

kawa zbożowa b/c

kisiel truskawkowy b/c

pieczarkowa

z ziemniak.

pierś z kurcz.w jarzynach,

ryż/sypko ( 2łyżki ugot.),

brokuł got., woda min. n/g

żytni ( 2małe kr.), masło,

pasta z wędliny i jajka, pomidor, kawa zbożowa b/c

                                         Produkty i potrawy wskazane i przeciwskazane w cukrzycy

PRODUKTY I POTRAWY

ZALECANE

PRZECIWSKAZANE

napoje

kawa zbożowa bez mleka, herbata, herbaty ziołowe, soki warzywne, niegazowane wody mineralne

w ogranicz.ilości: kawa zboż.z mlekiem, bawarka, mleko i napoje mleczne ferment.do 1,5 % tłuszczu , kompoty owocowe b/c, naturalne soki owocowe b/c

alkoholowe, kakao, płynna czekolada, kawa,

prawdziwa, napoje mleczne i fermentowane pełnotłuste, wody i napoje gazowane

pieczywo

chleb żytni, razowy, graham, pieczywo pszenno -razowe z dodatkiem słonecznika, soi, pieczywo z otrębami

pieczywo pszenne jasne, pieczywo cukiernicze i półcukiernicze z dodatkiem tłuszczu,suchary, biszkopty, pieczywo drożdżowe

dodatki do pieczywa

chudy twaróg, chuda szynka, polędwica, polędwica

drobiowa,salceson drob.,mięso gotowane, białko jajka got., pasty z białka jaj, pasty mięsne, mięsno-warzywne, rybne

w ograniczonej ilości: chude sery topione, żółte, pasty z całych jaj, jajka gotowane

tłusty twaróg i tłuste sery dojrzewające,topione

tłuste wędliny, konserwy, pasztetowa,salceson

wieprzowy, dżemy, miody, powidła, marmolada

tłuszcze

masło, margaryny miękkie,olej słonecznikowy, rzepakowy, sojowy, oliwa z oliwek

smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde, tłuszcze kuchenne

zupy i sosy

na wywarach warzywnych, podprawiane zawiesiną z mąki i wody

w ograniczonej ilości: chude rosoły ;

sosy łagodne, warzywne, zagęszczane zawiesiną z mąki i wody

tłuste, zawiesiste na wywarach mięsnych, kostnych, zasmażane, zaprawiane śmiet. pikantne, esencjonalne rosoły, buliony; sosy ostre : chrzanowy, musztardowy, cebulowy, śmietanowy, majonezowy

dodatki do zup

grzanki, kasza manna, jęczmienna, ryż, lane ciasto, makaron nitki, grube makarony, ziemniaki

w ograniczonej ilości: groszek ptysiowy

kluski francuskie, kluski kładzione

mięso, drób, ryby

chuda: cielęcina,wieprzowina,wołowina,królik,indyk,

kurczak, chude ryby

potrawy duszone, gotowane, potrawki, klopsy, pulpety, budynie mięsne

w ograniczonej ilości: ozorki, serca, wątroba, karp

tłusta wołowina, wieprzowina, baranina, dziczyzna, kaczki, gęsi, flaki, mózg, tłuste ryby;

potrawy pieczone, smażone, smażone w panierce, wędzone, marynowane

potrawy półmięsne

i bezmięsne

budynie z kasz, warzyw, makaron i risotto z mięsem i warzywami, leniwe pierogi na białkach b/c

w ograniczonej ilości : zapiekanki z kasz i mięsa

lub warzyw, kluski śląskie i z mięsem, łazanki z kap.

knedle, naleśniki, wszelkie potrawy smażone na tłuszczu : placki ziemniaczane, bliny, kotlety, krokiety; bigos, fasolka po bretońsku

warzywa

świeże i mrożone : pietruszka,seler,dynia, szpinak, pomidory,rzodkiewka, sałata zielona i lodowa,ogórki

zielone i kiszone,brokuły,kalafior,warzywa kapustne,

kap.kiszona, papryka czerwona, zielona, żółta, pora,

kalarepa,fasolka szparagowa,groszek ziel.,pieczarki

warzywa w postaci surówek i sałatek

w ogranicz. ilości: buraki, marchew,nasiona roślin strączkowych        

warzywa z dodatkiem majonezu, śmietany, musztardy, warzywa marynowane, solone

ziemniaki

gotowane w ogranicz. ilości : pieczone

odsmażane, smażone z tłuszczem : frytki, krążki, placki, chipsy

owoce

świeże i mrożone : cytrusowe, brzoskwinie, morele, jabłka, kiwi, wiśnie,

w ogranicz.ilości: banany,winogrona, śliwki,melon, arbuz, gruszki, czereśnie, jagody,truskawki

owoce kandyzowane, marynowane, w syropie, suszone

desery

sałatki owocowe, sorbety, galaretki i kisiele b/c, budyń na chudym mleku b/c

w ogranicz.ilośc :orzechy włoskie, pistacjowe, laskowe, ziemne bez soli, migdały,czekolada gorzka

ciasta, torty, lody, desery z używkami, batony,

czekolada, cukierki, chałwa, orzechy solone

substancje słodzące

w ograniczonej ilośc : słodziki

cukier

przyprawy

łagodne: sok z cytryny, kwasek cytrynowy, zielona pietruszka, zielony koperek, szczypiorek, melisa, majeranek, bazylia, papryka słodka

w ograniczonej ilości: ocet winny, sól, vegeta

ostre: ocet, pieprz, papryka ostra, chili, curry, musztarda, ziele angielskie, liść laurowy, gałka

muszkatołowa

Informacje kontaktowe

Szpital Śląski w Cieszynie

43-400 Cieszyn
ul. Bielska 4

tel. +48 33 854 92 00
fax. +48 33 852 12 24

Formularz kontaktowy

Uwaga! Ten serwis używa plików cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem
Top