CYKL PROGRAMU PROMUJĄCEGO ZDROWE ŻYWIENIE W SPOŁECZNOŚCI PRZEDSZKOLNEJ

 

Temat: Zdrowo jemy – zdrowo żyjemy

Autorzy projektu: Kamila Król, Edyta Wisowata

Termin realizacji projektu: rok szkolny 2018/2019

 

Cele ogólne:

  • poszerzenie świadomości dzieci i rodziców w zakresie zdrowego odżywiania, zapobieganie nadwadze i otyłości u dzieci;

–  edukacja dzieci w zakresie prawidłowego odżywiania – nabywanie wiedzy i umiejętności         dbania o własne zdrowie.

–  praktyczne zastosowanie zdobytej wiedzy w zakresie odżywiania – kształcenie umiejętności samodzielnego wykonywania prostych, zdrowych posiłków;

–  propagowanie zdrowego stylu życia u dzieci i ich rodzin;

–  zmiana nawyków żywieniowych rodzin wychowanków;

–  angażowanie rodziców i dziadków do udziału w akcjach zdrowego żywienia dzieci;

  • poznanie starodawnych i naturalnych metod leczenia.

 

Cele szczegółowe:

Dziecko:

  • rozumienie potrzeby prawidłowego żywienia;
  • kształtowanie umiejętności komponowania zdrowych posiłków;
  • zapoznanie z podstawowymi zasadami żywieniowymi, z rolą witamin i innych składników dla organizmu;
  • poznanie i wdrażanie przepisów ze zdrowym żywieniem do codziennej diety;.
  • aktywny udział dzieci, rodziców i dziadków w zajęciach, akcjach i spotkaniach dotyczących zdrowego żywienia;
  • zastępowanie niezdrowej żywności zdrowymi produktami, w tym przekąskami;
  • potrafi rozpoznać znaki graficzne liter: A, B, C i D;
  • klasyfikuje produkty ze względu na występowanie witamin.

 

Metody pracy:

  • pokaz;
  • aktywizujące;
  • pogadanka;
  • obserwacja;
  • działania praktyczne;
  • rozmowy kierowane.

 

HASŁA PROMUJĄCE ZDROWE ODŻYWIANIE:

  • Jeśli chcesz się żywić zdrowo, jadaj zawsze kolorowo!
  • Jedz owoce i jarzyny, to najlepsze witaminy!
  • Na kanapkę, prócz wędliny, połóż listek zieleniny!
  • Jedz razowce z grubym ziarnem, zdrowe jest pieczywo czarne!
  • I kapusta i sałata, w witaminy jest bogata!
  • Oprócz klusek i kotleta, nich się z jarzyn składa dieta!
  • Jedz surówki i sałatki, będziesz za to piękny, gładki!
  • Gotowane i duszone zawsze zdrowsze niż smażone!
  • Mleko, jogurt, ser, maślanka- to jest Twoja wyliczanka!
  • Sok warzywny, owocowy, kolorowy jest i zdrowy!
  • Zostaw smalec, dodaj olej, niech na olej będzie kolej!
  • Dobra także jest oliwa, bo dla zdrowia sprawiedliwa!

 

KORZYŚCI WYNIKAJĄCE Z PRZEPROWADZENIA SPOTKAŃ:

  • kształtowanie nawyków zdrowego odżywiania się u dzieci w wieku przedszkolnym;
  • promocja zasad racjonalnego odżywiania się i stosowanie ich w życiu codziennym;
  • wyrabianie świadomości wpływu owoców i warzyw na utrzymanie dobrego zdrowia;
  • stworzenie możliwości wymiany doświadczeń przez nauczycieli placówki oraz intergracja grup przedszkolnych;
  • promowanie aktywności ruchowej;
  • zainteresowanie i zaangażowanie rodziców wychowanków w działalność placówki;
  • stworzenie dzieciom możliwości wykazania się w szerszym środowisku społecznym;
  • promocja placówki.

 

 

 

HARMONOGRAM DZIAŁANIA

 

Lp. ZADANIE FORMA ŚRODKI REALIZACJI
1. „Dzień zdrowej żywności” Rozmowa na temat zdrowego odżywiania. Przedstawienie i omówienie piramidy zdrowego odżywiania. Wykonanie w grupach pracy plastycznej „Moja zdrowa lodówka” Plakat, tablice, kartki papieru, wydrukowane obrazki jedzenia.
2. „Witaminy dla rodziny” Prezentacja zdrowych owoców i warzyw. Rozmowa na temat wartości odżywczych w produktach. Poznanie witamin A, B, C i D. Plansze, plakaty, wyrazy do globalnego czytania
3. „Sok owocowo – warzywny” Wspólne wykonanie soku owocowo – warzywnego. Wychowankowie wymieniają jakie witaminy są zawarte w soku wykonanym własnoręcznie. Owoce, warzywa, sokowirówka, kubeczki.
4. „Jogurt wolny od cukru!” Dzieci pod opieką wychowawców przygotowują własny owocowy jogurt – smoothie. Jogurt, dowolne owoce, blender.
5. „Sałatka jarzynowa” Dzieci pod nadzorem nauczyciela kroją warzywa. Wspólne wymieszanie składników do sałatki. Degustacja. Warzywa, tacki, deski do krojenia, miska, fartuszki
6. „Sałatka owocowa” Wspólne wykonanie sałatki owocowej. Owoce, tacki, deski do krojenia, miska, fartuszki.
7. „Zimowa herbatka” Opowiadanie o dawnych, ale dalej praktykowanych domowych sposobach leczenia. Wykonanie herbatki zimowej idealnej na chłodne wieczory. Herbata, czajnik, kubeczki, miód, sok malinowy, imbir,cytryna.
8. „Owsiane ciasteczka” Wykonanie smacznej i zdrowej przekąski. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Dzieci mieszają składniki oraz formują swoje ciasteczka. Następnie są wypiekane w szkolnej stołówce. Płatki owsiane, marchewka, kakao, miód, żurawina, banan, mleko.
9. „Zdrowe kanapki” Wspólnej wykonanie zdrowych, wiosennych kanapek. Chleb, masło, tacki, serwetki, warzywa, wędlina, deski do krojenia.
10. Przemarsz ulicami miasta Przemarsz ulicami miasta, skandowanie i propagowanie zdrowego trybu życia. Plakaty, hasła do skandowania.
11. „Ruch to zdrowie” Zaroszenie nauczyciela wychowania fizycznego. Opowiadanie o ruchu i dyscyplinach sportowych. Wycieczka do sali gimnastycznej. Obserwacja lekcji wychowania fizycznego  
12. „Kto pierwszy ten lepszy!” Olimpiada sportowa z Rodzicami. Działania zespołowe, tory przeszkód, rzut do celu, przeciąganie liny.

Zakończenie cyklu zdrowego odżywania, wręczenie dyplomów „Jestem zdrowy, bądź i Ty!”

Wyprawka gimnastyczna, pachołki, lina, szarfy.

 

 

 

 

secretcats.pl - tworzenie stron internetowych