Temat: Zdrowo jemy – zdrowo żyjemy
Autorzy projektu: Kamila Król, Edyta Wisowata
Termin realizacji projektu: rok szkolny 2018/2019
Cele ogólne:
– edukacja dzieci w zakresie prawidłowego odżywiania – nabywanie wiedzy i umiejętności dbania o własne zdrowie.
– praktyczne zastosowanie zdobytej wiedzy w zakresie odżywiania – kształcenie umiejętności samodzielnego wykonywania prostych, zdrowych posiłków;
– propagowanie zdrowego stylu życia u dzieci i ich rodzin;
– zmiana nawyków żywieniowych rodzin wychowanków;
– angażowanie rodziców i dziadków do udziału w akcjach zdrowego żywienia dzieci;
Cele szczegółowe:
Dziecko:
Metody pracy:
HASŁA PROMUJĄCE ZDROWE ODŻYWIANIE:
KORZYŚCI WYNIKAJĄCE Z PRZEPROWADZENIA SPOTKAŃ:
HARMONOGRAM DZIAŁANIA
Lp. | ZADANIE | FORMA | ŚRODKI REALIZACJI |
1. | „Dzień zdrowej żywności” | Rozmowa na temat zdrowego odżywiania. Przedstawienie i omówienie piramidy zdrowego odżywiania. Wykonanie w grupach pracy plastycznej „Moja zdrowa lodówka” | Plakat, tablice, kartki papieru, wydrukowane obrazki jedzenia. |
2. | „Witaminy dla rodziny” | Prezentacja zdrowych owoców i warzyw. Rozmowa na temat wartości odżywczych w produktach. Poznanie witamin A, B, C i D. | Plansze, plakaty, wyrazy do globalnego czytania |
3. | „Sok owocowo – warzywny” | Wspólne wykonanie soku owocowo – warzywnego. Wychowankowie wymieniają jakie witaminy są zawarte w soku wykonanym własnoręcznie. | Owoce, warzywa, sokowirówka, kubeczki. |
4. | „Jogurt wolny od cukru!” | Dzieci pod opieką wychowawców przygotowują własny owocowy jogurt – smoothie. | Jogurt, dowolne owoce, blender. |
5. | „Sałatka jarzynowa” | Dzieci pod nadzorem nauczyciela kroją warzywa. Wspólne wymieszanie składników do sałatki. Degustacja. | Warzywa, tacki, deski do krojenia, miska, fartuszki |
6. | „Sałatka owocowa” | Wspólne wykonanie sałatki owocowej. | Owoce, tacki, deski do krojenia, miska, fartuszki. |
7. | „Zimowa herbatka” | Opowiadanie o dawnych, ale dalej praktykowanych domowych sposobach leczenia. Wykonanie herbatki zimowej idealnej na chłodne wieczory. | Herbata, czajnik, kubeczki, miód, sok malinowy, imbir,cytryna. |
8. | „Owsiane ciasteczka” | Wykonanie smacznej i zdrowej przekąski. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Dzieci mieszają składniki oraz formują swoje ciasteczka. Następnie są wypiekane w szkolnej stołówce. | Płatki owsiane, marchewka, kakao, miód, żurawina, banan, mleko. |
9. | „Zdrowe kanapki” | Wspólnej wykonanie zdrowych, wiosennych kanapek. | Chleb, masło, tacki, serwetki, warzywa, wędlina, deski do krojenia. |
10. | Przemarsz ulicami miasta | Przemarsz ulicami miasta, skandowanie i propagowanie zdrowego trybu życia. | Plakaty, hasła do skandowania. |
11. | „Ruch to zdrowie” | Zaroszenie nauczyciela wychowania fizycznego. Opowiadanie o ruchu i dyscyplinach sportowych. Wycieczka do sali gimnastycznej. Obserwacja lekcji wychowania fizycznego | |
12. | „Kto pierwszy ten lepszy!” | Olimpiada sportowa z Rodzicami. Działania zespołowe, tory przeszkód, rzut do celu, przeciąganie liny.
Zakończenie cyklu zdrowego odżywania, wręczenie dyplomów „Jestem zdrowy, bądź i Ty!” |
Wyprawka gimnastyczna, pachołki, lina, szarfy. |
Patroni:
Adres placówki
ul. aleja Wojska Polskiego 27
21 - 040 Świdnik
Kontakt
Adres e-mail: sekretzso1@wp.pl
Telefon: 81 751 42 47