Kiszenie kapusty

„Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi.
Szatkownica poszła w taniec.. To ci będzie szatkowanie!
Rach, ciach, ciach, obereczka- już kapusty pełna beczka!”

03 października 2018r. dzieci z grupy II ,,Liski” przygotowywały się do zimy i kisiły kapustę.

Podczas zajęć, przedszkolaki poznały proces powstawania kapusty kiszonej domowym sposobem. Dzieci dowiedziały się iż, kiszona kapusta, oprócz walorów smakowych i zapachowych, jest źródłem wielu witamin. Przedszkolaki z zaciekawieniem oglądały szatkownicę i zapoznały się z jej działaniem.

Po tych wszystkich opowieściach, zabrały się ochoczo do pracy: poszatkowaną kapustę, startą marchew, oraz przyprawy tj.sól, liść laurowy i ziele angielskie wrzucały do swoich słoików.Kolejne warstwy kapusty ugniatały w słoiku tak, aż kapusta puściła sok.

Każdy zabrał swój słoik do domu i za 2 tygodnie będzie mógł spróbować jak smakuje kiszona kapusta.

 

secretcats.pl - tworzenie stron internetowych