Dawniej pieczenie chleba było wielkim rytuałem. Otaczany był wielkim szacunkiem, wymagał mnóstwo czasu oraz pracy. Tuż przed posiłkiem był całowany i naznaczany znakiem krzyża. Obecnie nie stracił on na swojej wartości, sięgamy po niego codziennie. Dostrzec jednak można brak poszanowania i większe marnotrawienie pieczywa, a zawód piekarza nie cieszy się już takim uznaniem jak kiedyś. Dlatego też uczniowie klasy I w trakcie kilku katechez oraz zajęć edukacyjnych dowiedzieli się dlaczego w modlitwie „ Ojcze nasz” modlimy się o chleb, ilu potrzeba rąk, aby powstał chleb, czy łatwo być piekarzem, a także jak upiec smaczny chleb. Oglądali program edukacyjny „Od ziarenka do bochenka” oraz odbyli filmową podróż do piekarni, poznając w ten sposób etapy wypieku chleba oraz zawód piekarza. Nauczyli się modlitwy przed jedzeniem, postanowili szanować chleb i nie grymasić podczas posiłków. W trakcie zajęć formułowali wnioski, rozwijali zdolności poznawcze, analizowali kolejne etapy łącząc przyczynę ze skutkiem, pracowali w grupie. Dzieci wykazały największą aktywność podczas wypieku chleba. Angażowały się w odmierzanie produktów, przesypywanie, łączenie składników i wyrabianie ciasta. Kolejnego dnia poznały zasady racjonalnego odżywiania oraz przygotowały apetyczne i zdrowe kanapki. Na zakończenie otrzymały przepis na chleb, który im bardzo smakował.
Podjęte działania przybliżyły dzieciom zawód piekarza i proces powstawania chleba oraz pozytywnie wpłynęły na umocnienie szacunku do niego. Dzięki zdobytym doświadczeniom zapewne w niejednym domu będzie pachniało świeżo upieczonym chlebem, a w przyszłości może któreś z dzieci zostanie piekarzem, albo kucharzem.
Małgorzata Dembińska-Staszak
Agnieszka Trzaskowska