opiekun akcji: mgr Monika Czernik
Szkoła Podstawowa nr 1 w Proszowicach kontynuuje uczestnictwo
w Ogólnopolskim Programie Edukacyjnym „TRZYMAJ FORMĘ!”. Jest to już XI edycja tego programu w Polsce.
Celem Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „Trzymaj Formę!” jest edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej i ich rodzin przez promocję zasad aktywnego stylu życia
i zbilansowanej diety.
Program „Trzymaj formę!” realizowany jest wśród uczniów klas IV, V oraz VI naszej szkoły przy wsparciu nauczycieli przyrody, techniki, plastyki, wychowania fizycznego, wychowawców poszczególnych klas oraz nauczycieli języka angielskiego.
Misją programu „Trzymaj formę!” jest:
W ramach programu „Trzymaj formę!” nauczyciele poruszają tematy dotyczące:
dobrze zbilansowanej diety, współczesnych problemów żywieniowych takich jak anoreksja, bulimia, niedożywienie, nadwaga i otyłość, wpływ aktywności fizycznej na zdrowie każdego człowieka, wartość odżywcza produktów spożywczych, rozkład posiłków w ciągu dnia czy obliczanie wskaźnika BMI.
2015/16
Opiekunem programu była mgr Renata Kośmider
W roku szkolnym 2015/2016 nasza szkoła po raz kolejny przystąpiła do ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Trzymaj formę”.
Główne cele tego programu to:
Do realizacji zaplanowanych zadań włączyli się uczniowie klas IV, V i VI naszej szkoły, nauczyciele przyrody, techniki, wychowania fizycznego, wychowawcy klas a także rodzice naszych wychowanków.
W ramach godzin do dyspozycji wychowawcy, uczniowie pogłębili wiedzę na temat zasad zdrowego żywienia, znaczenia witamin w codziennej diecie. Każda klasa przygotowała plakat „Trzymaj formę – żyj zdrowo” Odbyły się pogadanki z wykorzystaniem filmów o anoreksji
i bulimii, których celem było uświadomienie zagrożeń dla młodego organizmu wynikających
z niewłaściwego odżywiania.
Na lekcjach przyrody uczniowie opracowali przykładowe jadłospisy, liczyli ilość spożywanych w ciągu doby kalorii, odczytywali i analizowali etykiety produktów spożywczych.
Na lekcjach matematyki w klasach VI uczniowie nauczyli się obliczać wskaźnik BMI.
Uczniowie zyskali również umiejętność przygotowywania zdrowych posiłków. Na lekcjach techniki w klasach V i VI opracowano broszurę z przepisami sałatek owocowych
i warzywnych, a następnie wykonano je na zajęciach
Uczniowie systematycznie uczestniczyli w zajęciach na basenie, licznych turniejach, zawodach sportowych i wycieczkach, które miały na celu zachęcanie dzieci, a przez nich ich rodziny do aktywnego wypoczynku, spedzania wolnego czasu w ruchu na świeżym powietrzu.