Dziś „Pszczółki” wzięły udział w zajęciach kulinarnych „Robimy zdrowe kanapki”. Głównym celem zajęć było poznanie kolejności działań przygotowania kanapki, kształcenie nawyków odpowiedniego odżywiania, rozwijanie kreatywności i doskonalenie samodzielności oraz dbałość o higienę podczas sporządzania posiłków. Zajęcia kulinarne to coś, co uwielbiają nasze dzieci. Przedszkolaki mają okazję pokazać, jakie są już odpowiedzialne. Podczas zajęć utrwaliliśmy nazwy poszczególnych warzyw, które wykorzystywaliśmy do wykonania naszych kanapek. Przedszkolaki poznawały warzywa: wąchały, dotykały i próbowały składniki. Po wskazówkach o higienie oraz bezpieczeństwie posługiwania się nożem dzieci zabrały się do pracy. Samodzielnie smarowały pieczywo masłem, a następnie układały na nim wybrane przez siebie produkty. Następnie odbyła się degustacja kanapek, a zadowolone miny potwierdziły, że najlepiej smakują kanapki zrobione własnoręcznie.
GALERIAzobacz
Monika Patrzek