Jednym z podstawowych zadań szkoły jest wszechstronny rozwój ucznia i przygotowanie go do funkcjonowania w warunkach współczesnego świata tak, aby w przyszłości potrafił dokonywać właściwych wyborów, również w sprawach zdrowia. Edukacja prozdrowotna jest więc ważnym elementem pracy dydaktyczno-wychowawczej i opiekuńczej szkoły. Przekazując dzieciom wiedzę o zdrowiu, kształtując umiejętności i postawy prozdrowotne możemy ułatwić im zdrowy styl życia i pracy a tym samym poprawić zdrowie społeczeństwa.
Nie od dziś wiadomo, że żywienie jest jednym z najważniejszych elementów mających wpływ na zdrowie człowieka, dlatego też w ramach zajęć biologii oraz ogólnopolskiego programu „Trzymaj Formę” uczniowie klasy VII a oraz VII b zaangażowali się w realizację zadania „Od PRODUKTU do POTRAWY”.
Tematem pracy było przedstawienie wybranego, zdrowego produktu spożywczego, a następnie wykonanie z niego potrawy Uczniowie bardzo poważnie podeszli do tematu. Wykazali się pomysłowością, kreatywnością oraz niesamowitymi umiejętnościami kulinarnymi.
FILM1pobierz
FILM2pobierz
Ewa Pocztarek