Projekt edukacji stomatologicznej w klasie I
12 marca 2021
Świnka Zakatarzynka i Wielka Glutoza
15 marca 2021
Pokaż wszystkie

„Od PRODUKTU do POTRAWY” – zadanie kulinarne uczniów klasy VII

Jednym z podstawowych zadań szkoły jest wszechstronny rozwój ucznia i przygotowanie go do funkcjonowania w warunkach współczesnego świata tak, aby w przyszłości potrafił dokonywać właściwych wyborów, również w sprawach zdrowia. Edukacja prozdrowotna jest więc ważnym elementem pracy dydaktyczno-wychowawczej i opiekuńczej szkoły. Przekazując dzieciom wiedzę o zdrowiu, kształtując umiejętności i postawy prozdrowotne  możemy ułatwić im zdrowy styl życia i pracy a tym samym poprawić zdrowie społeczeństwa.

Nie od dziś wiadomo, że żywienie jest jednym z najważniejszych elementów mających wpływ na zdrowie człowieka, dlatego też w ramach zajęć biologii oraz ogólnopolskiego programu „Trzymaj Formę” uczniowie klasy VII a oraz VII b zaangażowali się w realizację zadania „Od PRODUKTU do POTRAWY”.

Tematem pracy było przedstawienie wybranego, zdrowego produktu spożywczego, a następnie wykonanie z niego potrawy Uczniowie bardzo poważnie podeszli do tematu. Wykazali się pomysłowością, kreatywnością oraz  niesamowitymi umiejętnościami kulinarnymi.

FILM1pobierz

FILM2pobierz

Ewa Pocztarek