„Kanapka jest zdrowa i kolorowa” – konkurs
28 kwietnia 2018
Miesiąc maj, to miesiąc Bibliotek, bibliotekarzy i książek
17 maja 2018
Pokaż wszystkie

Od uprawy do potrawy

7Dnia 26 kwietnia 2018 r. uczniowie klas II i III wraz z wychowawcami odbyli wycieczkę edukacyjną do Tesco we Wrześni, w ramach programu „Od uprawy do potrawy”. Wyprawa pod nazwą Ekspedycja Smaków była dla uczniów niezwykłą przygodą i atrakcyjną lekcją poznawania zdrowego odżywiania, tym bardziej, że w naszej szkole całkiem niedawno zakończył się Tydzień Zdrowia. Uczniowie mogli wykazać się ugruntowaną wiedzą z zakresu profilaktyki zdrowotnej.

MISJA PROGRAMU

Jak pokazują badania i codzienne obserwacje, problem nieprawidłowych nawyków żywieniowych ujawnia się w momencie, gdy dzieci stają przed samodzielnym wyborem – w kuchni, sklepie czy szkolnym bufecie. Odpowiedzią Tesco na ten problem jest program edukacyjny „Od uprawy do potrawy”, którego głównym pionem są Ekspedycje do miejsc, w których każdy podejmuje decyzję o swoim odżywianiu, czyli sklepów. Kilkadziesiąt marketów Tesco w całej Polsce od września stanie otworem dla młodych odkrywców. Zamiast poznawania teorii, dzieci będą samodzielnie odkrywać, badać  i wyciągać własne wnioski. Będą próbować nowych smaków i łamać szyfry etykiet. Odkryją, że za zwykłym ananasem kryje się niezwykła historia podróży przez ocean. 
(Źródło:
http://www.oduprawydopotrawy.pl/o-programie)

Podróż po Ekspedycji Smaków uczniowie rozpoczęli o godz.10.00. Jak wiadomo nową wiedzę uczniowie przyswajają najlepiej poprzez zabawę, dlatego też sklep Tesco na czas wycieczki stał się polem doświadczalnym i miejscem gry terenowej. Zorganizowanym przewodnikiem, czekającym z firmowym wózkiem zagadek, plansz edukacyjnych i zdrowych przekąsek okazała się pani kierownik zespołu ds.obsługi klienta. Nasz przewodnik realizował z uczniami krok po kroku scenariusz zajęć poprzez odczytywanie etykiet, śledzenie na ogromnej mapie świata – drogi przez ocean, jaką przebywają z wielu zakątków świata do naszego kraju owoce i warzyw, które uczniowie mieli okazję spróbować. Zespoły naszych uczniów brały udział w zagadkach edukacyjnych, zajęciach praktycznych i teoretycznych pod przywództwem wodzów, swoich pań wychowawczyń. Jeden z zespołów miał np.za zadanie opracować proces wytwarzania produktów mącznych od uprawy do potrawy. Inni wyszukiwali określone asortymenty na półkach, inni naklejki ukryte na hali sklepowej, które posłużyły w jednym z ostatnich etapów wyprawy do wspólnego ułożenia piramidy żywieniowej. Ten końcowy etap Ekspedycji Smaków zaprowadził nas do Bazy, która mieściła się w miejscu, w które żaden klient sieci Tesco nie może zajrzeć… Baza mieściła się w magazynie Tesco, którego powierzchnia i wyposażenie zrobiły na dzieciach szczególne wrażenie. Tam, mali eksperci zdrowego odżywiania wykonali owocowy jogurt, który był świetnym pomysłem na II śniadanie. Każdy uczestnik wyprawy otrzymał książeczkę podróżnika, a panie wychowawczynie pakiet edukacyjny z materiałami do przeprowadzania eksperymentów służących wdrażaniu w codzienne życie poprawnych nawyków żywieniowych.

GALERIA

Milena Jóźwiak-Szklarkowska,
Zofia Marciniak