Dnia 18 maja br. odbył się I warsztat kulinarny Poznańskie Pyzy organizowany w ramach Programu Grantowego Danone Masz pomysł? Podziel się posiłkiem!
Uczestnicy pod okiem opiekunów: p. Elżbiety Jędraszak i p. Elżbiety Matuszak poznali sposób przygotowania pyz, sosu pieczarkowego i surówki. Pani Elżbieta Jędraszak pokazała, a następnie wspólnie z dziećmi wyrobiła ciasto drożdżowe, które garowało w ciepłych promieniach słonecznych.
Kolejnym zadaniem było ułożenie z rozsypanki zdaniowej ? przepisu na pyzy drożdżowe w odpowiedniej kolejności i zaprezentowanie swojej pracy.
Następny etap to obieranie i ścieranie marchewki na surówkę warzywną oraz krojenie pieczarek na sos pieczarkowy. Wszyscy pracowali z wielkim zaangażowaniem. Na twarzach było widać zadowolenie, radość i chęć działania. Uwieńczeniem wszystkich prac była degustacja przygotowanych rodem z Wielkopolski potraw. Z niecierpliwością czekamy na kolejny warsztat. Tym razem będziemy piec sznekę z glancem i truskawką.