Logo Rudnik Gmina

News

News zdjęcie id 744

Powiatowy Lekarz Weterynarii Informuje

23.10.2020

 

OBSZAR OBJĘTY OGRANICZENIAMI (CZERWONY)

OBSZAR ZAGROŻENIA (NIEBIESKI)

W gospodarstwach w których utrzymywana jest trzoda chlewna

NAKAZUJE SIĘ:

  1. Utrzymywanie świń:

- w sposób wykluczający kontakt ze zwierzętami wolno żyjącymi i ze zwierzętami domowymi,

- w odrębnych, zamkniętychpomieszczeniach, w których są utrzymywane tylko świnie, mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne;

  1. Sporządzenie przez posiadacza świń spisu posiadanych świń, z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki, oraz bieżące aktualizowanie tego spisu;
  2. Karmienie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących oraz domowych;
  3. Wyłożenie mat dezynfekcyjnych odpowiednio przed:

- wejściami i wyjściami do iz gospodarstwa, oraz przed budynkami w których utrzymywane są świnie, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość danego wejścia lub wyjścia, a długość nie mniejsza niż metr;

- wjazdami i wyjazdami z gospodarstwa, przy czymszerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość danego wjazdu lub wyjazdu, a długość nie mniejsza niż obwód największego koła środka transportu wjeżdżającego na teren gospodarstwa;

- a także stałe utrzymanie tych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego;

  1. Wykonywanie czynności związanych z obsługą świń wyłącznie przez osoby, które wykonują te czynności tylko w danym gospodarstwie;
  2. Stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem tych czynności, środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń, w tym mycie i odkażanie rąk oraz oczyszczenie i odkażanie obuwia;
  3. Bieżące oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń;
  4. Używanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do tych czynności;
  5. Prowadzenie rejestru środków transportu do przewozu świń, paszy oraz produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego;
  6. Uniemożliwienie osobom postronnym wchodzenia do budynków, w których są utrzymywane świnie;
  7. Wdrożenie programu monitorowania gryzoni

ZAKAZUJE SIĘ:

  1. Karmienia świń zielonką lub ziarnem pochodzącymi z obszaru objętego ograniczeniami lub obszaru zagrożenia, chyba że to ziarno poddano obróbce  w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego pomoru świń lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 30 dni przed podaniem świniom;
  2. Wykorzystywanie w pomieszczeniach, w których są utrzymywane świnie, słomy na ściółkę dla zwierząt pochodzącej z obszaru objętego ograniczeniami  lub obszaru zagrożenia, chyba że tę słomę poddano obróbce w celu unieszkodliwienia wirusa afrykańskiego pomoru świń lub składowano w miejscu niedostępnym dla dzików co najmniej przez 90 dni przed jej wykorzystaniem.
  3. Wnoszenia i wywożenia na teren gospodarstwa, w którym utrzymywane są świnie, zwłok dzików, tusz dzików, części dzików i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, pochodzących z dzików oraz materiałów i przedmiotów, które mogły zostać skażone wirusem afrykańskiego pomoru świń;
  4. Wykonywania czynności związanych z obsługą świń przez osoby, które w ciągu ostatnich 72 godzin uczestniczyły w polowaniu na zwierzęta łowne lub odłowie takich zwierząt.

Wojt Gminy Zaprasza

Paweł Kucharczyk 

Godziny przyjęć interesantów:

W każdy wtorek w godz:

7:30 - 15:30 


 

URZĄD GMINY RUDNIK  

Rudnik 71 

22-330 Rudnik

tel/fax: 84 6841123

e-mail: urzad@rudnik.gmina.pl

urząd czynny:
pon.-pt. 7:30-15:30

 

 

Zobacz również

wersja językowa

Kalendarz

grudzień 2021
Pn
Wt
Śr
Cz
Pt
So
Ni
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Zegar

  • :
  • :
Akceptuję

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.