W piątek 21.10 w naszym Przedszkolu gościliśmy Panie z Uniwersytetu Trzeciego Wieku z Wodzisławia Śląskiego.
Przedszkolaki w pierwszej kolejności zapoznały się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. Miały one okazje poznać kapustę wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk) i dowiedzieć się, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę.  Następnie poszatkowaną kapustę wrzuciły do przygotowanego w tym celu naczynia i każdą warstwę posypywały solą. Należy wspomnieć, że nie zapominały o jej dokładnym ugnieceniu tak, aby kapusta puściła sok.
Dzieci wytrwale pracowały pod czujnym okiem swoich Pań i gości. Następnie słoiki z kapustą kiszoną napełniły i zabrały do domu.
Za około 2 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta. :)