CHCESZ SIĘ USTRZEC PTASIEJ GRYPY ?
STOSUJ SIĘ DO PONIŻSZYCH ZALECEŃ

  • SPOŻYWAJ MIĘSO DROBIOWE, PRZETWORY DROBIARSKIE I JAJA
    PODDANE ODPOWIEDNIEJ OBRÓBCE CIEPLNEJ W TEMPERATURZE MINIMUM 700C;

  • MYJ DOKŁADNIE Z UŻYCIEM DETERGENTU WSZYSTKIE PRZEDMIOTY,
    KTÓRE MIAŁY KONTAKT Z SUROWYM DROBIEM (DESKI, NOŻE, TALERZE);
    PAMIĘTAJ, ŻE ZAMROŻENIE MIĘSA NIE NISZCZY WIRUSA PTASIEJ GRYPY;

  • NIE DOTYKAJ, BEZ ODPOWIEDNIEGO ZABEZPIECZENIA, MARTWYCH LUB
    SPRAWIAJĄCYCH WRAŻENIE CHORYCH PTAKÓW DZIKICH ANI UBITEGO DROBIU;
    PRZEDE WSZYSTKIM DOPILNUJ, ABY NIE ROBIŁY TEGO DZIECI;

  • ZADBAJ O TO, ABY DZIECI UNIKAŁY MIEJSC BYTOWANIA DZIKIEGO PTACTWA,
    FERM DROBIU ORAZ INNYCH MIEJSC JEGO PRZETRZYMYWANIA;

  • MYJ RĘCE PO KAŻDORAZOWYM ZETKNIĘCIU Z PTACTWEM, ZARÓWNO DZIKIM,
    JAK I HODOWLANYM;
    DOPILNUJ, ABY ROBIŁY TO TAKŻE DZIECI;

  • PAMIĘTAJ, ABY SUROWE MIĘSO DROBIOWE NIE MIAŁO STYCZNOŚCI
    Z INNYMI PRODUKTAMI ŻYWNOŚCIOWYMI;

  • PRZYPOMINAMY O PRZESTRZEGANIU ZAKAZU PRZYWOZU Z ZAGRANICY ŻYWEGO LUB
    MARTWEGO PTACTWA, DROBIU I WYROBÓW DROBIARSKICH, JAJ,
    NIEPRZETWORZONYCH PIÓR I ICH CZĘŚCI,
    PIERZA, PUCHU ORAZ TROFEÓW MYŚLIWSKICH. 

BEZWZGLĘDNIE PRZESTRZEGAJ ZALECEŃ
WYDAWANYCH PRZEZ PRZEDSTAWICIELI
INSPEKCJI WETERYNARYJNEJ
I PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ;