Pod koniec września podczas targów „Polagra” w Poznaniu, odbył się doroczny konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, organizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego I Lokalnego. Celem konkursu jest wybór produktów i potraw z wszystkich regionów Polski i nadanie im nagrodę „Perły”. Wśród nagrodzonych znalazł się chleb żytni razowy ze słonecznikiem z Gminnej Spółdzielni „S.Ch.” w Ozorkowie.

Nasza spółdzielnia jest znana w regionie z zachowania tradycyjnego pieczywa na zakwasie oraz kultywowania produkcji chlebów żytnich – mówi Dariusz Szpakowski, prezes spółdzielni. Zwycięski chleb wykonany jest z mąki żytniej razowej. Jest ciemny, jak na razowca przystało i ładnie posypany ziarnem słonecznika. Zdobi go banderola, na której znajdują się wszystkie niezbędne informacje o produkcie. 

Jeszcze w tym miesiącu chleba będą mogli skosztować mieszkańcy Ozorkowa, Łęczycy, Łodzi i Zgierza.