Młodzi ludzie, aby być bardziej konkurencyjnymi na rynku pracy, coraz częściej, na równi z wiedzą teoretyczną, muszą posiadać także umiejętności praktyczne i fach w ręku. Doskonale zdają sobie z tego sprawę uczniowie zgierskiego Zespołu Szkół Nr 1 im. J. S. Cezaka w Zgierzu, którzy zorganizowali „Dzień Zawodowca”, aby pokazać mocne strony edukacji zawodowej oraz podsumować projekty, w których brali udział.
Przez ostatnie kilka lat w projektach takich jak: „Profesjonalni XXI
wieku”, „Animatorzy zdrowego stylu życia”, czy „Program ERASMUS+” wzięło
udział ponad 650 uczniów „Cezaka”. Spora cześć z nich szkoliła swoje
umiejętności podczas zagranicznych praktyk m.in. w Czechach, Hiszpanii,
Irlandii czy Niemczech. – To nie suche liczby, tylko realne osoby, które
w przyszłości będą mogły pracować w zawodzie swoich marzeń –
przekonywali w trakcie oficjalnego podsumowania Wojciech Budziarski oraz
Adam Świniuch, członkowie Zarządu Powiatu Zgierskiego.
Aby zainteresować swoimi działaniami kandydatów na przyszłych uczniów,
podczas „Dnia Zawodowca” zorganizowano również warsztaty dla młodzieży.
Uczniowie mieli okazję wziąć udział m.in. w zajęciach z ekonomii,
poligrafii, gastronomii, turystyki i hotelarstwa. Jednym z punktów
imprezy było także otwarcie nowej pracowni gastronomicznej.