Młodzi ludzie, aby być bardziej konkurencyjnymi na rynku pracy, coraz częściej, na równi z wiedzą teoretyczną, muszą posiadać także umiejętności praktyczne i fach w ręku. Doskonale zdają sobie z tego sprawę uczniowie zgierskiego Zespołu Szkół Nr 1 im. J. S. Cezaka w Zgierzu, którzy zorganizowali „Dzień Zawodowca”, aby pokazać mocne strony edukacji zawodowej oraz podsumować projekty, w których brali udział.

– Wybrałam technikum, ponieważ kończąc ten profil kształcenia mogę kontynuować naukę na studiach, bądź rozpocząć pracę, dzięki zdobytym kwalifikacjom zawodowym – mówi Natalia Pietrasiak, uczennica klasy 3 TC, czyli technik cyfrowych procesów graficznych. Z pewnością w nauce zawodu Natalii pomógł również zagraniczny staż. – Biorąc udział w programie „Erasmus”, miałam możliwość wyjechać do Irlandii, gdzie nie tylko zwiedzałam kraj, ale również poznałem jego kulturę, podszkoliłam znajomość języka angielskiego oraz nauczyłam się dyscypliny w pracy i samodzielności.

Przez ostatnie kilka lat w projektach takich jak: „Profesjonalni XXI wieku”, „Animatorzy zdrowego stylu życia”, czy „Program ERASMUS+” wzięło udział ponad 650 uczniów „Cezaka”. Spora cześć z nich szkoliła swoje umiejętności podczas zagranicznych praktyk m.in. w Czechach, Hiszpanii, Irlandii czy Niemczech. – To nie suche liczby, tylko realne osoby, które w przyszłości będą mogły pracować w zawodzie swoich marzeń – przekonywali w trakcie oficjalnego podsumowania Wojciech Budziarski oraz Adam Świniuch, członkowie Zarządu Powiatu Zgierskiego.

Aby zainteresować swoimi działaniami kandydatów na przyszłych uczniów, podczas „Dnia Zawodowca” zorganizowano również warsztaty dla młodzieży. Uczniowie mieli okazję wziąć udział m.in. w zajęciach z ekonomii, poligrafii, gastronomii, turystyki i hotelarstwa. Jednym z punktów imprezy było także otwarcie nowej pracowni gastronomicznej.