Już tradycyjnie w ostatni weekend kwietnia w Bratoszewicach odbyły się XXIV Targi Rolne Agrotechnika, podczas których blisko 200 wystawców, producentów, instytucji oraz szkół związanych z branżą rolniczą, prezentowało swoje produkty i usługi.

– Jak zwykle te targi to spotkanie nauki z techniką – mówił podczas uroczystego otwarcia Tomasz Mroczek – gospodarz wystawy i dyrektor Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, z siedzibą w Bratoszewicach.

Podczas dwóch dni wystawę odwiedziło kilka tysięcy osób. Czekały na nich maszyny i urządzenia rolnicze, rośliny, nawozy i środki ochrony roślin oraz wszelkiego rodzaju produkty potrzebne w gospodarstwie. – W dzisiejszych czasach trudno wyobrazić sobie gospodarstwo rolne bez maszyn – mówił goszczący na targach członek Zarządu Powiatu Zgierskiego – Wojciech Brzeski. – Takie targi są najlepszym miejscem, do tego, aby uzupełnić park maszynowy oraz zapoznać się z nowinkami rolniczymi.

Tak jak zmieniają się gospodarstwa rolne, tak zmienia się sama formuła tych targów. W tym roku nowością były pokazy kulinarne przygotowane przez reprezentantów z całego województwa, które na swoich stoiskach zaprezentowały Tradycyjne Smaki Regionu Łódzkiego. Powiat zgierski reprezentowała gospodyni ze wsi Zelgoszcz z gminy Stryków – Monika Jabłońska, która przygotowała pyzy z mięsem, kapustę z grochem i regionalną nalewkę.

Drugiego dnia targów zostały rozstrzygnięte konkursy na Maszynę Targów Agrotechnika 2016, Najciekawsze Stoisko Targów Agrotechnika 2016 oraz Najbezpieczniejsza Maszyna Targów Rolnych Agrotechnika 2016. Dodatkowo, przez dwa dni, pracownicy Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach, prowadzili szkolenie z zakresu zmian w zasadach wypełniania wniosków obszarowych w 2016 roku.