Przepiórcza fantazja w sosie chrzanowym

0

Podczas tegorocznej edycji „Wystawy Tradycyjnych Stołów Wielkanocnych” w Starostwie Powiatowym w Sieradzu rozstrzygnięto konkurs na najlepszą przekąskę z jajkiem. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Brończyna, które reprezentowały „Aktywną Gminę Błaszki” zajęły II miejsce. Publikujemy przepis na „Przepiórczą fantazję w sosie chrzanowym” specjalnie dla Państwa i mamy nadzieję, że potrawa ta zagości na wielkanocnych stołach w Państwa domach.

„Przepiórcza fantazja w sosie chrzanowym”

Przepis na dużą blachę.

Składniki:

4 filety drobiowe,

2 opakowania szpinaku (mrożonka),

4 duże marchwie,

40 dkg sera żółtego sera żółtego w kawałku,

1 kg mięsa mielonego wieprzowego,

4 kurze jaja,

40 przepiórczych jajek,

masło, czosnek, sól i pieprz

Wykonanie:

Na spodzie blachy ułożyć piersi z kurczaka, przyprawić solą i pieprzem. Posypać startym żółtym serem. Marchew zetrzeć  na grubych oczkach i ułożyć kolejną warstwę. Szpinak przesmażyć na łyżce masła z solą, pieprzem i czosnkiem. Dodać starty ser żółty, wymieszać i wyłożyć kolejną warstwę. Na warstwie szpinaku ułożyć ugotowane wcześniej jajka przepiórcze. Surowe mięso mielone wymieszać z jajami kurzymi, doprawić solą i pieprzem i wylać ostatnią warstwę. Piec w piekarniku przez około 1,5 godziny, w temperaturze około 180 st.C. Podawać na zimno z sosem chrzanowym.