Warsztaty kulinarne w kuchni roślinnej.

19 października uczniowie w ramach projektu YES- „Młodzi Europejczycy dla Zrównoważonego Rozwoju”,  program Erasmus+ ,wzięli udział w warsztatach kulinarnych, które odbyły się w restauracji ,,Masala” w Bielsku-Białej. 

Uczniowie przygotowali burgery wegańskie: soczewicowe oraz buraczane, falafel z ciecierzycy i kolendry, smoothie mango lassi, sałatki, a także sami upiekli bułki. Wszystkie potrawy przyrządzane były zgodnie z zasadą zero waste. 

Efekty kulinarnych działań pokazały, że można zastępować produkty pochodzenia zwierzęcego, nie pozbawiając jedzenia pysznego smaku. Szefowa kuchni, która od 27 lat  nie je mięsa, opowiedziała też uczniom o pozytywnym wpływie wegańskiego jedzenia na samopoczucie i zdrowie ludzi.

Było pysznie!

Polub nas na:

Komentowanie jest wyłączone.