imieniny: Eustachego, Mariki, Mirelli
Pięknie przystrojone stragany, unoszący się dokoła zapach pysznych potraw, tradycyjne stroje, ludowa muzyka i radosna atmosfera wspólnego biesiadowania towarzyszyły Potyczkom Kulinarnym Kół Gospodyń z Gminy Jedlicze, które odbyły się po raz pierwszy 13 marca br. w sali Rafinerii Orlen Południe.
Atrakcją imprezy był konkurs dla Kół Gospodyń na najlepszą potrawę kulinarną. W zmaganiach wzięło udział 11 Kół: z Chlebnej, Długiego, Dobieszyna, Jaszczwi, Jedlicza-Borek, Jedlicza-Centrum, Moderówki, Piotrówki, Podniebyla, Porąb i Żarnowca.
Czas biesiady umiliły zgromadzonym występy zespołów śpiewaczych: "Jarzębina" z Piotrówki, "Magnolia" z Podniebyla oraz goszczący w Jedliczu zespół "Łęczanie" z Łęk Dukielskich. Na scenie zaprezentowała się także Grupa Obrzędowa "Dłużanki" z Długiego. Swoją naturalnością i entuzjazmem zachwycili młodzi wokaliści ze świetlicy opiekuńczo – wychowawczej w Długiem pod muzyczną opieką Damiana Michniewskiego.
Swoje stoisko podczas imprezy przedstawili ponadto Barbara i Tadeusz Kruczkowie – właściciele jedlickiej winnicy "Wiarus" oraz Państwo Marta i Jaromir Brańscy z Potoka, którzy zaprezentowali tradycyjne, ekologiczne rarytasy, m. in.: suszone grzyby, owoce i miody z Podkarpacia.
Dziękujemy Zarządowi Orlen Południe za zawsze okazywaną życzliwość i nieodpłatne udostępnienie sali oraz Zarządowi Jedlickiego Przedsiębiorstwa Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej za wsparcie logistyczne dla pracowników Gminnego Ośrodka Kultury w Jedliczu, dzięki którym ta wspaniała podróż pośród podkarpackich smaków na ludowo mogła się odbyć.
Gorące podziękowania wszystkim uczestnikom oraz osobom zaangażowanym w organizację potyczek kulinarnych składa Jolanta Urbanik Burmistrz Gminy Jedlicze.
Na zakończenie prezentujemy przepis na zwycięską potrawę - zupę z topinamburu:
Składniki:
40 dkg bulw słonecznika
1 duża cebula
1 pęczek pietruszki
1,5 łyżki masła
1 łyżka mąki,
1 l wywaru warzywnego
1 łyżka gęstej śmietany
sól, biały pieprz
Wykonanie:
Bulwy słonecznika obrać i cienko pokroić w plasterki. Cebulę i pietruszkę drobno posiekać. Na rozgrzanej patelni, na maśle smażyć bulwy, cebulę i 2/3 pietruszki. Posypać mąką i kilka razy pomieszać. Wlać wywar i chwilkę gotować. Zmiksować i przyprawić do smaku, posypać pietruszką. Na koniec zrobić kleksa ze śmietany. Podawać z grzankami. Należy dodać jeszcze jeden składnik – kilkadziesiąt lat doświadczenia w gotowaniu.