Dzieci i młodzież uczęszczające na zajęcia wakacyjne w świetlicy w Piotrówce wzięły udział w warsztatach kulinarnych. Zajęcia trwały od 7 do 9 lipca 2009 r. w Sali Domu Ludowego w Piotrówce.
Uczestnicy warsztatów zostali podzieleni na trzy grupy. Każda z grup otrzymała przepis na danie, które miała przygotować. Młodzi kucharze korzystali z rad pani zawodowo zajmującej się gotowaniem. Każdego dnia kursu uczestnicy przygotowywali po trzy potrawy. Były to: zupa zalewajka, placki z warzywami, deser z kubusia, zupa z serków topionych, faszerowane bułki, racuchy z ryżu, zupa ze świeżych ogórków, zapiekanka z ryżu, deser z mleka i galaretki. Codziennie gotowano także napój z herbaty i soku malinowego. W czasie gdy w kuchni trwały ostatnie przygotowania część uczestników nakrywała do stołu, udekorowanego ozdobami z krepiny i bibuły. Po podaniu każda z grup omawiała sposób wykonania potrawy, a następnie wspólnie zasiadano do degustacji. Największym uznaniem uczestników cieszyły się desery – pychota. Na koniec każdego dnia uczestnicy wysłuchiwali pogadanki o zdrowym żywieniu, zdrowym stylu życia, o zagrożeniach związanych takimi chorobami jak anoreksja czy bulimia. Z tym samym był związany konkurs plastyczny, którego wyniki zostały ogłoszone ostatniego dnia warsztatów. Autorzy prac otrzymali ciekawe nagrody i wyróżnienia.