W BIAŁEJ KRAINIE – OSTROŻNIE Z CUKREM I SOLĄ Cele: - kształtowanie nawyków żywieniowych dotyczących spożywania zdrowych produktów - pozbawionych nadmiaru soli i cukru - rozwijanie umiejętności segregacji żywności na wskazaną i niewskazaną w diecie uczniów - rozwijanie umiejętności czytania etykiet i rozpoznawania soli i cukru w produktach spożywczych - rozwijanie umiejętności podejmowania decyzji o wyborze żywności Podczas zajęć: - Lecieliśmy „ ZDROWOLOTEM.” - Przechodziliśmy przez tajemniczy tunel; - Spotkaliśmy się z Cukrową Wróżką w Białej Krainie; - Rozmawialiśmy na temat soli i cukru; - Oglądaliśmy prezentacje; - Rozwiązywaliśmy zagadki smakowe; - Uzupełnialiśmy „Drzewko decyzyjne”; - Sprawdzaliśmy na etykietach produktów spożywczych ile zawierają soli i cukru - Układaliśmy hasło zajęć (puzzle, działania matematyczne) - Pożegnaliśmy się z Cukrową Wróżką. Edyta Tuleja
|