Uczniowie klas III i IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Zespołu Szkół nr 1 im. J.S. Cezaka w Zgierzu wzięli dziś udział w fantastycznych warsztatach kulinarnych z wykorzystaniem ekologicznych produktów: wieprzowiny, kasz i warzyw.

Zajęcia, pod kierunkiem ekspertów Stowarzyszenia Polska Ekologia i z udziałem nauczycieli ze szkoły, odbyły się w ramach projektu "Wybieram Polskie Eko", dofinansowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Charyzmatyczny pasjonat gotowania i znawca sztuki kulinarnej Carlos González-Tejera opowiadał, jak wybierać dobre produkty i jak z nimi postępować w obróbce, by powstały zachwycające potrawy. Młodzież, która najpierw obserwowała fachowe rozbieranie półtuszy, dostała do wykorzystania poszczególne jej fragmenty, po czym miała wykazać się własną pomysłowością i umiejętnościami, przygotowując smaczny posiłek - obiad z dodatkiem skrobiowym i witaminowym. Gdy zajrzeliśmy do kuchni około południa, zastaliśmy uczniów przygotowujących m.in. gulasz, zrazy, smażoną marchewkę - pomarańczową i fioletową.

- Pokazujemy młodzieży, jak zrobić coś dobrego z produktów bardzo wysokiej jakości i jak ich nie zepsuć. Uczymy, jak twórczo wykorzystać skrawki mięsa np. na farsz lub pasztet - zgodnie z duchem zero waste - mówiła Agnieszka Wieczorek, jedna z prowadzących warsztaty. 

Z kolei nauczycielka "Cezaka" Sylwia Karlikowska tłumaczyła, że zawodowy kucharz musi być kreatywny, dlatego ani ona, ani pozostali obecni w kuchni nauczyciele nie mówili uczniom wprost, co mają przygotować, tylko doradzali i wskazywali im przestrzeń do własnych twórczych poszukiwań i eksperymentów.

Zajęcia zakończyły się wspólną degustacją przygotowanych potraw.