6 dwuosobowych drużyn opanowało na jeden dzień kuchnię w Zespole Szkół nr 1 w Zgierzu im. Cezaka, by przygotować popisowe dania z łososia i perliczki i powalczyć o najwyższe miejsce w konkursie „Gotowanie bez granic”. „Cezak”, jako organizator tegorocznych zmagań kulinarnych, gościł u siebie przez 3 dni ekipy uczniów z Krakowa, Czech. Słowacji i Łotwy. Każda z kucharskich drużyn miała za zadanie przygotować dwa dania według własnej receptury i poddać je ocenie profesjonalistów: Piotra Pawłowskiego – zastępcy szefa kuchni restauracji hotelu „Andels” w łodzi, Małgorzaty Owczarczyk – menagerowi restauracji Aquaparku „Fala” w Łodzi i Zbigniewa Kociołka – absolwenta „Cezaka”, obecnie szefa kuchni zgierskiej restauracji „Raj”. Jury oceniało technikę przygotowania potraw, ich estetykę i to co najważniejsze – smak.


- Przygotowaliśmy gołąbki z perliczki z soczewicą i wiórkami kokosowymi, zawinięte w liście winogrona, podane na szparagach w paprykowym sosie. Łososia podaliśmy jako tatar i w formie pieczonej – mówi reprezentant drużyny z „Cezaka” Rafał Słuchiński, któremu w kuchni partnerowała Sylwia Wiśniewska.
Powiatowa szkoła ze Zgierza już po raz 3 uczestniczyła w „Gotowaniu bez granic”. Podobnie jak rok temu, w tegorocznym konkursie zajęła 3 miejsce, ustępując jedynie drużynie z
Czech i zwycięskim Słowakom. Laureatom nagrody wręczyli sponsorzy m. in. Wicestarosta Zgierski Krzysztof Kozanecki i członek Zarządu Powiatu zgierskiego Adam Świniuch.
Zmaganiom kulinarnym towarzyszył też kiermasz stoisk z regionalnymi smakołykami, i atrakcjami turystycznymi państw – uczestników „Gotowania bez granic”. Za sprawą degustacji chlebów, dań, słodyczy, rodzimych nalewek, a także licznych folderów turystycznych i prezentacji multimedialnych, można było poczuć klimat Krakowa, Rygi, Kieżmarku, czy miejscowości Policka i Jirkov.