Przez ostatnie 2 lata 120 uczniów Zespołu Szkół Nr 1 im. J.S. Cezaka w Zgierzu, w ramach projektu „Animatorzy zdrowego stylu życia”, odwiedziło Niemcy oraz Słowację, aby podnieść swoją wiedzę i umiejętności z zakresu gastronomii. Cały projekt został zwieńczony konferencją, podczas której zaprezentowano efekt dwuletniej zagranicznej współpracy. W spotkaniu wzięli udział m.in. Krzysztof Kozanecki – Wicestarosta Zgierski, Adam Świniuch – członek Zarządu Powiatu Zgierskiego, Jacek Brzeziński - naczelnik Wydziału Oświaty, Kultury, Sportu i Turystyki Starostwa Powiatowego w Zgierzu, dyrektorzy zgierskich szkół oraz uczestnicy projektu.

Pierwsze praktyki uczniowie powiatowej placówki odbyli w Centrum Kształcenia Zawodowego Bildungszentrum Nordost K.-D. Schnoor w Neubrandenburgu. – W trakcie warsztatów poszerzali oni swoją wiedzę z zakresu obsługi konsumenta, barmaństwa, estetyki potraw oraz marketingu w gastronomii – mówi Liliana Lipińska, dyrektor „Cezaka”.

Podczas praktyk na Słowacji młodzież rozwijała swoje umiejętności z zakresu cukiernictwa i piekarnictwa. – Uczniowie poznali tajniki wypieku pieczywa tradycyjnego oraz przeznaczonego dla diabetyków oraz przygotowywali ciasta kruche, drożdżowe i biszkoptowe – mówi Sebastian Kozicki, nauczyciel i koordynator projektu.

Kolejnym etapem projektu były również wizyty partnerów zagranicznych w „Cezaku”. Podczas kilku trzydniowych wizyt odbyły się wspólne warsztaty kulinarne w pracowni gastronomicznej (powstała w ramach projektu), a efekty współpracy można było podziwiać podczas prezentacji na rynku łódzkiej Manufaktury oraz w Teatrze Wielkim. Dodatkowo w ramach projektu uczniowie odbyli praktyki m.in. w Stacji Nowa Gdynia oraz Hotelu Andel’s.

Ważną częścią projektu były także zajęcia dotyczące zdrowego i racjonalnego odżywiania. Uczestnicy zapoznali się z zagadnieniami dotyczącymi: budowy układu pokarmowego, fizjologią i zasadami prawidłowego odżywiania się, wpływem rodzaju żywności na profilaktykę i terapię chorób.

– Wierzę, że międzynarodowe praktyki pozwolą naszym uczniom nie tylko podnieść dotychczasową wiedzę i umiejętności z zakresu gastronomi, ale także rozwinąć umiejętności językowe – mówił w trakcie konferencji Adam Świniuch. – Zdobyte doświadczenie z pewnością zaprocentuje w przyszłej pracy.